[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
我的確有試過

在我上次激嬲左君實sir那次, 我同樣地, 看著洗衣的其他人俾我連累

我同樣地以一個逆天的視角, 望著他們因為我而找數

那時候的我, 感覺內疚, 慚愧, 心中的難受伴隨著這種於心不安的場景, 一直殘留在心

所以我到宜家都好小心, 唔好令自己搏衰到其他人, 因為這種心情, 會讓人自責到想死

啊對了

點解我咁遲先發覺到呢 !

原來, 我地一直被阿sir們利用了 !

這種連坐式的懲罰, 就是為了讓衰了的人產生內疚感, 從而加強記憶,下次唔會再犯

到最後達成既效果, 就係製造出了我這類"醒目"的人.

原來, 阿sir們一直都在利用我們這些人的人性..

.
.
現在我終於搞清楚自己點解不安了..

我的良心, 差啲就認同了他們那套.
舉爬, 真的是一個正常的行為吧? 爭取自己犯人的權益, 有何錯?

雖然我們一早選擇了不和阿sir作對, 食他們那一套的牌頭, 忍受著他們那一套的不公

但係, 這不代表那些我們接受的, 都是對的

雖然在這裡, 沙咀的對與錯都係阿sir話事

面對阿sir的錯, 我只能答Yes sir

但係在心裡, 我絕對不能答Yes sir

我總算明白, 那股不安的騷動, 原來是我良心對我發出的警示.

不要認同他們的那套...

打人, 點都唔啱.
行為上可以順著他們, 但唯獨這個內心, 這份良知的堅持, 我絕不退讓.

只是, 我能做的, 最多就是如此.

在良知的矛盾上企穩了陣腳.

但在沙咀的現實中, 我始終扮演著那些助紂為虐的人

做的是一套, 諗的又是一套

那天後, 我更加確定了自己有一張專為沙咀而畫成的面具

那個面具叫"摁住良心去做人"

繼續視而不見, 為了走期堅持下去吧..

嗯.....
時間去到後日, 戈sir返工後, 自然是狠狠地再搞了莊逆天一鑊, 聽聞係大棚既期間, 戈sir仲捉了逆天入廁所爆左佢一鑊, 而且自此之後, 他的手上永遠都跟了一個藍水桶

那晚, 是繼上次見board之後的第六日, 明天便是第七日, 換言之, 今晚有一場隆重的表現, 就係阿大阿希和子健的祭天,而且主持的嘉賓係戈sir和君實sir, 呢場戲,一定好睇,嘻嘻

又有花生食咯.

小二, 一碟上好的花生唔該 !
夜瞓的鳥兒
食完晚飯, 我地早已換好睡衣, 在A1室內圍墻而企, 集合起來

中間擺的白色膠枱變成了祭壇, 而身為祭品的三人自然係充滿不安, 開心, 和興奮.

「阿峰俾支MIC佢」

阿大接過了遞來的掃把後, 這刻的舞台, 是他的了

「好喇, 俾機會你講啦, 平時咁多聲氣, 宜家走期啦, 有啲咩嘢想講啊?」戈sir點起一支黑曼說道

「Sorry sir..嘻嘻...我真係唔太識講嘢.」
阿大怕醜地說

「Thank you sir 唔該同學, 你平時明明好多嘢講㗎.」
阿希則在後面故意推了佢一把

「唔該同學, 唔好篤我喇...嗯.我就講啲啦. 」

......

微微停頓後, 一個五隻一走期的學童, 說出了他的故事
無啦 早抖
無啦 早抖

屌竟然係冇?想哭
你鍾意玩野呀嘛
Thank you sir Good evening sir 唔該張衝同學唔好閪落去得唔得

你咁講其實仲有好多
其實道德上根本打犯係唔啱啦
但日日打既情況下,你反而覺得被打嗰個唔啱

阿 sir 們一個做惡人打完一個做好人氹
邊個演咩角色其實一早傾掂曬
等你俾人打完仲覺得自己唔啱
威迫利誘等你順從佢地一切牌頭
俾人打完再俾粒糖你
你唔會覺得被打唔啱,反而會感激有人俾糖你
可能咁就係斯徳哥爾摩症候群
牌板阿壯
live
竟然係祭天位停左

張衝同學又閪霖

你咁講其實仲有好多

俾人打完再俾粒糖你

好勁咁都分析到
唔該同學
蔡同學又想找J數了
唔知到而家畀我mark咗幾多數呢
lm

你咁講其實仲有好多

俾人打完再俾粒糖你

好勁咁都分析到

你咁講其實仲有好多

俾人打完再俾粒糖你

好勁咁都分析到

保良局啲camp係咪咁抄出嚟
見到個套路同之前名校secret啲post一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞