[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
已家擺明拖呢度等大家買書啦

坐爆佢
等死 me la
用左幾日一口氣睇曬
睇完之後有幾日心情特別down
尤其講親情個d部分,眼淺既我係學校睇,睇到我忍眼淚忍得好辛苦
睇到阿sir鼓勵既說話我自己唔知點解有正能量
有幾次睇上腦 以為自己有份係裡面,仲差d同d fd講咩巴,食妹
巴打,加油
今晚有文喇掛
屌2日冇文擺明拖緊我地買書
出返多啲就原諒你
lm
用左幾日一口氣睇曬
睇完之後有幾日心情特別down
尤其講親情個d部分,眼淺既我係學校睇,睇到我忍眼淚忍得好辛苦
睇到阿sir鼓勵既說話我自己唔知點解有正能量
有幾次睇上腦 以為自己有份係裡面,仲差d同d fd講咩巴,食妹
巴打,加油

出返多啲就原諒你

絕無呢個諗法
前日又話有文嘅?
出返多啲就原諒你

你咁講就唔岩喇

之前有幾次都係一日出左好多份量

張衝今晚有文未?
屌你又未有文又未有書
你係咪又玩野呀肥閪!
屌你又未有文又未有書
你係咪又玩野呀肥閪!

兩樣一齊出咯
「今晚繼續了喎. 」
回到倉內, 我亦回復返自己三年班的架子.

無辦法, 這令我自己都不舒服的架勢, 我都不想擺

但為了令個新人盡早入戲, 我唯有咁做

逼著自己成為自己曾經討厭的人

然後又逼著新人,硬食這裡的不公

「我就唔介意你停既, 但講定先,你要停,就點都要做完一組先停, 因為咁先有效。ok?」

「今日做十五組姐,開始喇」
我將君實sir安排的二十組減一減數,算輕鬆少少

之不過,偉華都一直撐不到。
佢除了撐不到一組之外, 仲係中途不斷講了好多好多廢話

我... 我唔得啦..

我支持唔住啦...

好攰, 好痛, 俾我要停下...啊...

唔得啊,唔得啊, 我隻手唔夠力...
.
.
.

越打數落去,就聽到越多的怨聲和不情願

我漸漸覺得躁起上來, 於是怒問

「喂你想點嫁? 我已經打數打慢左,組數都幫你減埋, 你動作做得唔算標準我都隻眼開隻眼閉啦, 你仲咁撚多聲氣?」

「...但係我真係..」

聽到佢講但係,我就更加火都黎埋
我聽完後,隨即楞了楞,想不到真的俾志豪講中
「俾錢..? 哈哈...俾錢? ! 俾錢我做乜? 唔好幫你打數? 定係唔好管你, 由得你自己係到乜都唔做? 你傻夠未啊 ! 呢到唔同出面既世界啊! 呢到唔係你係出面認識既監房啊! 呢到係沙咀啊傻閪 ! 咪住先, 姐係你同志豪都講過呢啲說話..?」

佢無答問題..但佢個人已經開始崩潰
「喂, 你有無聽到....」

「無啊無啊無啊啊!! 點解坐監要咁過分啊 ! 我明明唔係衰啲咩好大件事, 點解呢到要咁對我啊? 坐監有案底都算啦, 點解仲要被人打被人搞啊...點解啊? 點解啊? 」
偉華突然間的吶喊, 隨著淚水爆發了出來,嚇了我一跳

佢縮埋去墻角, 拼命地忍著自己的聲線,抱頭痛哭, 好不可憐..
眼淚真的會讓人心軟.無論是女仔的,還是男仔的

是我太過火了嗎? 我立即覺得內疚...
點解我會覺得,自己好似變左阿勇一樣, 逼住人地做啲唔想做既嘢..

新人的眼鏡已經哭濛了.18歲既佢,宜家喊到好似個12歲既細路,述說著委屈

望住佢紅了的眼眶, 我瞬間明白...原來佢頭先講既嘢, 先係一個正常人應該諗既嘢.

都坐了監了, 仲唔夠嗎?

為何我同佢, 都要視呢啲不公義的規矩為理所當然呢?

點解..我要成為呢到打犯既阿sir走狗, 幫他們維持這裡的殘酷 ?

我也不禁坐埋一邊, 思索這關於道德的問題

我不想成為..那些我曾經討厭的大人啊..

但我在這裡磨煉已久, 這些想法和真正的自己, 我一早已經選左立場並且拋棄了

既然個壞人, 我唔做都做左咯, 扮埋落去吧..
於是 , 我將那一套我曾經用黎安慰自己既說話,用出來開導佢
「....咁呢到既環境就係咁, 沙咀就係咁, 我都知, 呢到好多嘢係錯, 但你有能力改變咩? 個環境唔會就你, 你又無力量去改變個環境, 所以你唯有去就個環境 . 你想唔想早走? 你出面無你掛住既人, 值得你去忍呢到既嘢? 答我......有無? 」

「...嗚嗚..我...」
抽泣開始收斂...淚水,差不多流乾

「有...」

「咁就堅強啲忍撚埋佢啦. 喊苦喊忽...記住, 呢到無人會可憐你..你要喊唔緊要, 將啲眼淚收埋佢, 夜晚返倉慢慢喊, 你覺得辛苦難頂都唔緊要, 但首先要一聲唔出, 咩嘢都唔好講直接盡力做完再算. 因為呢到就係要做到咁, 你先有機會生存到最後... 」

我也覺得累了.坐在他對面, 緩緩說出這些自己曾經領悟到的態度.
不願接受的人, 與一個已經接受了的人,同處一倉
佢半放棄著,而我仍撐著

雖說我已經臨近出冊,已經好堅強地, 撐了將近五個月.

只不過我內心, 又幾認同佢對呢到既控訴

話唔定,我們這些選擇忍耐,選擇順從不公的人, 才是最懦弱的人呢...

說完我要說的說話, 我也不想再難為佢, 難為自己

「諗清楚, 你應該要抱住啲咩態度過啦, 雖然呢到好多嘢都係壞事, 但適者生存, 利用一下呢個機會去改變下自己, 都唔係壞事啊. 」
是呀, 一年班的我,都是這麼對自己說的

因為每一個困難,從來都係一個改變自己的機會.

我真的有改變吧...
那晚的鬧劇,就這樣在思緒的氣氛中渡過.

我說了大部分應該可以令佢好過的建議, 叮囑了佢大部分不應該犯的牌頭

「我唔會再同你一個倉嫁啦, 但係之後你點衰都好, 唔好博衰到大棚就得..記住.」

次日, 我回歸返了A座那邊, 志豪當然亦繼續被安排去睇住偉華

由於最近無乜新人入黎,我們S的人數自然開始少返, 所以C2的人全部被搬回了A1, 四個房間已經足夠住滿整個S

我落返去A1的四號房, 和諸仔, 新人梁浩,加上圓圓同倉.繼續大棚生活
明天又要開board了,所以今日的大衛day , 就是阿峰和志成的最後一日

整個早上都是寫信加餅的左班時間, 而一年班的則要出去加操一下體能.

又係唔知邊到黎既牌頭啦, 由於對阿峰和志成黎講, 今日寫既信,係佢哋最後既一封信,所以最後一封信唔可以寄俾屋企人, 唔可以寄俾朋友, 而係要寄俾自己的.

無錯, 係沙咀出冊前寫既最後一封信, 係一封給自己的信

我就當然唔知之前出冊啲人係點寫果一封信喇.因為我手頭上仲有張監管令未背曬

而且今晚係左班的夜晚, 所以他們兩個的祭天都不算太過精彩和深刻.

草草了事, 高高興興地, 第二日早上,我們S又少了兩個三年班, 又有兩個鳥兒,向著外面自由的藍天飛走了
於是乎, 我們S三年班的, 只剩下一智,阿渲, 子藍, 武傑, 阿壯,志豪,諸仔,同埋我蔡衡.

開完board, 一智,逆天,和子藍都得到了消息.

一智四份一,目前已經註定要五隻先走得

子藍則半隻, 沉重的半隻檸檬, 大概係因為那次佢和武傑打逆天吧

逆天則不說了, 戈和君實都揚言會打爆佢, 仲有得唔食?

然後當然是進入報board時間, 這個牌頭殘酷的一點就是, 就算食檸檬都要同啲阿sir報, 仿佛想你主動去同啲阿sir解釋點解自己要食檸檬,然後討來一頓臭罵

就好似進入了街市一樣, 每次開完board的大棚都係熱鬧非常, 到處都有不同的罵聲和笑聲

日子再度回復平靜, 這個星期的時間, 算是平平穩穩, 但又慢的可憐
有日, 洗衣的張sir,帶了我們去B座二樓的貨倉補貨, 上了二樓才發現,原來B座比我地想象中的更加大, 二樓的監倉其實有好多好多,不過全部拎曬黎做了貨倉, 每個倉內都堆放了一大堆一大堆的雜物, 有無開過既大量皮鞋, 毛衣, 內褲, 長褲......種種物資,全部在這裡可以搵到

我們照張sir指示,將一些備用的雜物, 和一些夏天的衣物事先搬回去洗衣那邊, 事情辦完後, 洗衣重新運作.

而我則趁燙曬衫又無嘢做既時候, 入了士多想搵諸仔吹水

結果發現, 諸仔在角落那邊自己一個偷偷地磨鞋
「咳咳, 學童.」我學了學左班輝sir的聲音, 嗌了一聲

「Yes s... ! 我屌咩肥仔, 玩鳩我. 」諸仔果然嚇了一跳, 俾左個慌張又好笑既反應我

「哈哈哈, 做乜係到磨鞋 ?」我好奇問

「想磨咪磨咯」

「哦呵? 嘻嘻, 平時又唔見你咁勤力. 有省銅水仲唔夠令啊咦? 呢罐係咩黎...? 」

我拎起諸仔正在用的那罐鞋油望了望, 鞋油上的顏色分佈仍然是大致黑紅相襯, 但名字卻不是我們慣用的那種K字頭鞋油, 反而有一隻略顯威風的老鷹圖案在上面, 圖案下面則印有“飛鳥鞋油”四字

「飛鳥..?」

「嗯哼.」
諸仔笑了笑, 繼續埋頭磨鞋, 而我則發現,他手上的那隻皮鞋竟然是我從未見過的, 一隻我目前見到最閃亮的皮鞋 !

「哈學童,你又搵到新嘢喎.」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞