《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
歌太多呢樣係真
我都完全頂唔順

臨尾個psychopath 應該就係因為佢係joker 先想吉死佢
條友係套戲前1/3 已經啤鳩住牙佛
唔係突發野黎,係一早想殺牙佛
呢點我又唔同意喎
如果只係一個小人物故事,第一集係唔需要搞到咁大個格局
再講就係arthur本身就係一條毒撚, 渴望有女人愛
點知惹左個癲婆返黎
癲婆鐘意既係joker而唔係arthur
而arthur最尾都冇能力成為lee期望既joker
因為佢本質上就係條廢鳩
開頭段卡通已經概括全套戲劇情
同埋得罪講句
在座係到屌鳩joker 2嘅巴絲
Exactly 就係套戲入面,臨尾聽到牙佛話自己唔係joker ,然後離開法庭嘅果班joker fans
你地自己主觀投射左自己意志落去,話套戲應該點應該點
但導演有話要咁咩?
如果musical 元素減一半,擺返多小小喺文戲度相信會好好多,亦都多啲人會理解到套戲想表達嘅嘢
宜家個感覺係:咦,難得請到lady gaga,唔唱多啲歌咪好浪費搞到成套戲7成時間都係唱歌
有幾大格局,蝴蝶效應姐
直頭套戲第一秒就應該係法庭果幕
重點唔係個伏筆合理與否,正常未盲都知個傻仔一定最後會對佢做d野
而係呢個必然發生嘅伏筆會對故事同人物帶嚟咩影響

想講亞瑟值得一個更引人深思的結局
可以係自殺,可以係自由,可以係影響左其他人點點點
點解係比傻仔吉死就算
玩到咁虛無不如直接同我講係夢結局
其實見完LG 第一次唱首歌已經講 Arthur 甘心被騙?其實佢係知LG 鍾意joker 係冇諗過佢淨係鍾意joker姐
但自己就沉晒船 以為對方鍾意Arthur+joker
第一集都叫幾好
咁樣玩爛Joker套嘢 個導演係咪黐撚咗線?
由頭唱歌唱到尾我屌你老母
成個戲院啲人都睇到好撚出戲 喐身喐勢
好鍾意la la land,呢套岩唔岩睇?
gay test failed
應該話呢個joker啟發左之後真joker出現
好撚kick 你自己去睇下就明
其實見完LG 第一次唱首歌已經講 Arthur 甘心被騙?其實佢係知LG 鍾意joker 係冇諗過佢淨係鍾意joker姐
但自己就沉晒船 以為對方鍾意Arthur+joker
死條靚仔同最尾捅joker係兩個人來
你呢個問題我答唔到你
但我第一個諗法就係
個傻仔吉佢嘅原因係要牙佛「自食其果」
我諗應該係類似串緊joker 會為呢個世界帶黎混亂
其中一個會發生嘅混亂情況例子就係有一個人會無啦啦比人吉死
Lady gaga 阿嬸樣,冇氣質,完全畀唔到戲入邊果type女嘅感覺,簡單d講唔夠癲,正常要癲過主角先合理,主角內向底,好似dc過果對小丑咁,一個黑幫大佬有返d頭腦,女嘅純癲婆,gaga成日掛住唱歌唱歌就會正常樣笑下笑下,表演痕跡好重,她很努力演了,但係好一般,如果少唱返幾句講少幾句對白,睇多d男主爽d,對戲對咁屎嘅人都唔出戲真係好勁,肢體語言勁猛,兩個同台淨係睇男
Joker 傻嫁嗎

好正常
ok,導演鍾意點咪點囉,觀眾唔buy唔得嘅咩?唔通呢齣戲唔係商業片,導演就唔使對票房負責?!

btw你不如順手改埋名 DC打手2024
唔啱睇
套嘢咁沉重但又大量採用歌劇元素,不如由頭到尾都focus係主角自述心路歷程同幻想

另外我覆一覆上面有人話我地正正就係joker fans
其實有何不何?我俾錢入場睇套主線同描寫都模糊不清嘅電影?無論亞瑟最後諗住成為joker定係做返軟弱失敗既自己,導演都可以選擇將更多嘅戲份擺喺男主角身上去放大個主題,而嗰啲歌舞 監獄一堆無謂場景其實可以cut走大半
唔介意導演想打臉觀眾呀,但拍得好撚差囉
音樂劇
套戲講Arthur 自我覺醒? 最後面係引導真正既Joker出現? 定Joker要第3集先有令大家期待既野

有無高人指點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞