《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
兩邊都冇錯,因為導演都係一個獨醒撚,根本係小眾嘅電影
上次只係咁啱一部小眾電影大受歡迎
7成偽 documentary + 3成 musical 個劇本真係好撚小眾,搵 gaga 都係因為佢好撚小眾
中肯
真正痴線係arthur今集一條法都冇犯
葛咸城有守法市民仲唔痴線?
逃獄
認同你話「導演就係想屌鳩啲觀眾,淨係想搞社會革命,但都唔願意關心Arthur呢一個殘疾及情緒病人」

而最癲嘅一個位在於,呢套戲個票房越差評價越低,就越代表導演講中咗(起碼導演自己覺得),你越讚呢套戲就代表你識欣賞行為藝術,你越屌呢套戲就越似小丑,立於不敗之地 導演好似係啲藝術家性格咁樣,就係要做啲明知會得罪觀眾嘅嘢

其實成套嘢我覺得唔錯,最主要係衰在欺騙觀眾,我個人覺得,如果導演夠薑,將套戲個戲名直接改成Arthur Fleck,又或者 joker2: Arthur Fleck 咁樣,我會比較服氣啲,雖然改名可能會導致票房號召力差咗,但反正依家都已經夠差啦,都唔爭在

導演只係掛住奶Lady Gaga
導演至係冇關心Arthur,佢夾硬破壞人設,只係為左奶Lady Gaga
條19導演肯定係為左樓梯個句先塞咁多歌

dllm 好嚨分心
joker2 另一個meta現實嘅位係gaga 係睇二集劇本都未有就話要做小丑女,J2小丑女根本就係gaga本人
加價拍完都唔知畀人用成套戲暗屌
大話西遊大陸上個陣輸到傻而家走黎吹奏
掉轉左

諗深啲直情係:音樂公司要套戲服務gaga出電影原聲大碟所以要求一定要塞十幾隻歌

導演:dp呀拿,歌呀拿,唱夠未呀
我覺得導演係睇完零零發同食神
依家joker係咪一定要聰明殘暴又癲狂+其本冇joker或者人人都係joker
個主旨一向都冇問題,
係套戲表達手法唔乎合絕大部分觀眾啫
無啦啦變音樂劇
都算,啲歌又唔好聽、播嘅時間又突兀
好幾幕啱啱培養到情緒,又唱歌,即刻抽離晒
上次翻拍taxi driver
啱啱睇完
套戲真係好appeal to 毒撚
如果代入唔到一個創傷後遺、冇女鍾意、冇friend、鍾意FF嘅毒撚角色
只會見到一個白卡佬係咁唱歌同妄想症

壁屋懲教所一名18歲囚犯在獄中遭懲教員偕同其他囚犯襲擊,被人以木棍戳肛門致撕裂及直腸嚴重受傷,造成永久性傷害,要做手術安裝人工造口。涉嫌施襲的懲教員及4名囚犯周五(19日)在觀塘裁判法院提堂,全部被控意圖傷人還押至4月底再訊。曾在壁屋服刑的「學生動源」前召集人鍾翰林揭露,壁屋曾有青少年政治犯遭其他囚犯性侵,又指懲教人員知悉有新入獄的囚犯受欺壓,但仍默許情況發生。懲教署回應《追新聞》查詢時斥鍾抹黑懲教工作,予以嚴厲譴責。
Don’t sing just talk
毒撚只係毒撚,點都改變唔到事實
上集一樣好多唱歌跳舞,唔係淨係樓梯個段
只係無用歌舞劇形式拍出嚟
今集再多幾首節奏咁亂成日build up 到5-6成就唱歌

最大證據係後半climax focus係 can you stop singing個度
好多位同上集其實mirror處理

導演自己應該都好憎加咁多歌
睇完覺得值7/10分 ,同上集一樣未到masterpiece。

唱歌跳舞嗰啲無問題,其實係主角幻想出嚟嘅內心世界。 上面都有人講咗,其實joker 1一樣好多跳舞唱歌。

Joker 系列唔係傳統comics book movie,係攞Dc Joker嚟包裝精神病人故事。加上個名譯得差「雙瘋」 個法文譯得唔夠好,有誤導。所以都明點解啲人失望,期望今集係Gotham City 周圍殺人放火。

Ending 嗰度覺得有啲突兀。
老實講睇到唔同方向嘅CBM,唔係crime action而係用psychological thriller都幾唔錯,甚至今集係類似Art House 片去處理,當然個故事未夠好。

Joker 殺人犯罪同Batman大戰,炸Gotham city已經係Batman 1966, 1989, The Dark Knight, Suicide Squad Cw電視劇,同嚟緊嘅The Batman 2都可以睇到。
Arthur=author

個個都問author 小丑係邊=續集呢?
gaga做番自己不停要加入joker故事
好啦入左滿意未
she was cooked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞