《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
exactly 無啦啦搵個nobody Theodore Martello又𠝹自己嗰口
中段都仲算可以
個尾做乜鳩
首先故事節奏真係好比歌聲打亂,前前黎黎差唔多十次八次用歌聲過度,又有3-4場跳轉舞台劇
我明用舞台劇表達內心戲個手法方便但真係斬得太碎

兩個人格衝突斬可以完全無,原人格根本無要否認小丑人格嘅原因
last 桶死arthur 嗰個傻4咪起後面𠝹咗自己兩邊口 睇死佢入RP batman universe 做小丑
一開始咪打賭小丑點教個男仔kiss
個黑胖婆做心理醫生個個時代背景邊有可能
死個個係kiss個個
完全做唔到毒撚人格點解要反抗小丑人格
我都已經好用心睇
但都想問 點解突然放棄做joker
最後喺樓梯本身真係睇得好有mood
屌你老母無啦啦開口唱歌 即刻唔撚想睇
完全冇劇情可言 唯一可以劇透到嘅嘢就係"好撚悶"
開頭仲期待緊佢幾時逃獄出去攪事 去到中段已經放棄 應該成套戲都係咁
呢套嘢應該係拍嚟刷獎 唔係比人睇
男主係真係好戲嘅
完全無要否定小丑人格嘅動機
佢岩岩先破左處咁
巴打分析好詳細,建議另外開個post 講

「個個都以為我係你心目中果然個JOKER,個個都想我代言你的憤怒不滿同反抗,但其實我只想有人真心 CARE 我」
男女主角喺法庭外面樓梯一齊跳舞一幕cut咗?
未冇試過睇一套戲睇到好似比人唸緊箍咒咁
成場戲就係想問,唱_完未
動機都好不明
純粹疑似比獄卒爆菊(可能淨係打)
同埋比舊同事話佢只係個普通人
然後就講到佢棄做joker
係,等極都無呢幕
Joker1 角色係有完整成長曲線
長期受壓被欺凌
想做好人到不斷被社會挑撥再爆發
然後係人堆歡呼混亂中用血畫番個口果幕搵番自己
咁Joker2呢?

個名話我知雙瘋poster全部2條友
我期待嘅係另一個同等嘅精神病人
然後你話我知佢係fans?
auther同joker先係真正嘅雙瘋?
我期待男主同女主嘅戲
原來係男主同女配?

Joker1我地係跟住auther睇佢嘅經歷
咁Joker2呢?
個pov其實喺邊?
有人解讀我地喺戲院就同班群眾一樣
我明 但我唔buy囉

失望嘅唔係話拍出黎唔靚 唔知你想up乜
而係你放棄哂所有joker1嘅優點黎拍joker2
係咪因為個囚犯被勒死後,突然醒覺自己累咗好多人
Joker1係有好多iconic scene
例如條樓梯
Joker2呢
睇完我完全記唔起
導演可能想我哋觀眾代入戲入邊啲支持者,我哋淨係想睇佢成為一個小丑公眾人物,但佢由第一集開始都只係一個受人注視嘅普通entertainer,但係啲人(包括我哋觀眾)淨係想睇佢變小丑,e.g. 暴力嘢,反社會等等,而唔係真係想理解佢個腦入邊點諗。

小丑由頭到尾一直都只係佢嘅影子,純粹因為佢啲經歷搞到佢要變小丑,其實一開始套卡通片其實就講咗成套嘢個main idea,不過認真拍出嚟真係好撚悶,太過冗長
講多少少就係, 一開始個小動畫已經帶出左成套戲既核心, Arthur同Joker, Joker取代左Arthur
而成套戲都係講緊唔同人對Arthur既期望, 例如律師希望佢係多重人格, 小丑女想要既係Joker, 市民希望佢係反抗既象徵之類, 但係全部野都唔係真正既Arthur, 正如佢訪問所講, 冇人理真正既佢
所以最後佢先會話演唔到落去

我覺得呢D位同第一集差唔多, 都係講佢既自我點樣被擠壓, 只係今集既情緒冇第一集舖排得咁好, 同突然間空降左條女俾佢, 亦少左個高潮位爆發
DC宇宙唔係已經轉左CEO嚟救?
點解套嘢會拍成咁
其實cut咗gaga 係可以對尋找自我嗰主題完全無影響
Harley Quinn作為主角其實乜都無探討過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞