《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
今集傷風
下集係咪感冒
我會咁睇,一個被迫到絕境既人,爆seed表現出短暫一刻好強悍既自己

世人愛上左呢個好強悍既自己

但人唔可以永遠keep到最強悍一面
Arthur自己都話攰
最後做返自己,低姿態d,少d尊嚴,換黎安穩唔洗俾人蝦

至於小丑女就算把啦,女人一向唔會陪你到老,你有吸引力時就痴埋黎,你失去吸引力時就拍拍屁股走人

係唔明點解arthur唔接受佢班fans幫助
Arthur要女人唔要兄弟!?
係成套戲完左先會知

真心想幫arthur既,得女律師同埋出面車走arthur班fans

小丑女只係牆頭草港女,見你中左六合彩,就癡埋黎,到你無哂錢,就走人

Arthur同一眾毒撚一樣,太重女,揀錯二次人

第一次女律師同小丑女之間,揀左小丑女
第二次兄弟同小丑女,佢又揀左小丑女
其實現實一樣 大家可能都會忽視左好多真心幫/愛自己嘅人<----知唔知點解

因為愛自己既人,通常無乜吸引力
但你愛既人,通常好有吸引力
可能因為「別人嘅期望唔係我自己嘅目標」
其實做小丑都好攰
俾侏儒講到有動搖都應該係其中一個原因
爆炸位太突兀 為左導佢去條街同樓梯破壞曬前面嘅節奏
諗起Ironman 2
搵Ben Kingsley,以為佢係大boss,點知只係替死鬼,當時又係俾人插到上天
到而家都係垃圾魔改。

垃圾經過左咁多年都係垃圾。

反而ironman講左Tony冇甲,一樣係Ironman

Tony=ironman,
夾硬分開係冇意義。
呢樣我唔太覺,前面joker講咗 I just want to blow up everything (類似)
除非出面有動亂 單一針對最後上庭為打破呢個局/場景而制造「大場面」 太低手 比起唱歌呢個位扣最多分
冇可能揀女律師

因為女律師否定Arthur嘅自由殺人意志,意願。
arthur係痴線不過唔係精神分裂
佢殺個幾個人都係純粹係即時反應或者報仇

女律師都係覺得打精神分裂最易打甩
先用精神分裂咁打場官司者

佢唔肯但又唔肯痴到盡
半途而廢仲想走佬
無哂魅力
變左一個
純粹心理有創傷問題既殺人犯

上一集有d位有留白
反而覺得表達得仲好
講左少少前因
精神失常
開始殺人
作為Joker個人角色既戲
算係合格

今集節奏慢都算
畫公仔畫出腸
仲要悶撚到爆炸
一開始悶
中間仲悶
最後咩柒都無
吓,咁撚樣就完左?
原來觀眾先係小醜

第一集虎頭
今集狗尾
我就咁睇嘅

因為係佢啲fans 聽咗佢庭上咁樣講然後就做,同埋係汽車炸彈。其實出面已經好混亂,個裁判官對白同有1-2個shot。

返去樓梯係mirror處理,呢度開始呢度結束,做返Arthur 。

唱歌跳舞上集都有,同埋係joker幻想出嚟同Harley美好時光。

所以先覺得呢套值7/10,有啲嘢未講得足夠。特別係Lady Gaga個角色
hardcore fans: we still love you
成套戲係joker 2 開工前behind the scenes drama

炒律師=換CEO
我咁睇,入面混亂突兀嘅鋪排唔係失誤而係有意為之
隔左五年美國社會都變左好多,我一路睇一路套左好多現實世界嘅event入去

有啲comic fans鬼佬真係唔識覺得harlee同Arthur有romance

成套野都係Arthur畀system (導演自已對Warner Bros入面) manipulate

前半 獄吏Arthur 叫Arthur tell me a joke

同warners入面不停問佢 續集呢續集呢

單睇劇情好割裂 睇埋出面drama就好清楚
joker呢套最大分別係冇Batman , bruce wayne只係個父母雙亡嘅Bruce Wayne
Arthur 做唔到Batman入面個 THE JOKER
男人之間既愛真係好有份量,係義氣!
好似睇緊好dark 嘅high school musical
套嘢其實仲有打破4面牆,仲要幾次
咩awful tv show 你有冇睇?某程度係講Joker 1

最明顯係幻想嗰part 係
Joker同Harley講 I got this sneaking suspicion that we're not giving the people what they what.

不過Todd Phillips 同 新ceo 好似不和
James gunn 同 Peter係無出席過joker 2首映
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞