《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
建議慳返啲錢
睇咗IMAX哭撚咗
頭一個鐘監倉 尾一個鐘法庭
套戲一句講就係
arthur成為唔到民眾同gaga期望既反社會領袖joker
而呢樣野上集己經交代好清楚 就係authur本身冇呢個能耐
上集佢殺既人只不過係私怨 但誤打誤撞成為社運代表

成套戲冇劇情可言 為左zip時間加入大量歌舞同FF sence
上集都叫有得抄下taxi driver同king of comedy
今集係唔知JM9既呃錢續作

建議比舊錢睇同期既完美物質仲好, 有波有血爽好多
Knock Knock 係Joker show time既signal
佢好似電視直播話咩explode everything之類
肯定係呢度吹雞架啦, 但就無辦法證明到係fans定gaga做, 但gaga見佢庭上放棄身份都嬲撚到走左, 斷估唔會又突然去救佢卦
完美物質都好過佢?
好撚垃圾 唔係唔比你唱歌
佢可以唱撚到你想叫佢收聲唱撚完未果下on9
佢最後係樓梯叫gaga收聲啦 唔好再唱啦 真心笑撚左
真係浪費左phoenix咁好戲幫佢拍到咁嘅野

第一部就係睇佢點樣比世間迫成咁
第二部變撚左個死毒撚 比條囡撩兩撩就癲撚左唱2個鐘花癡歌 屌你老味
你話如果呢套冇前作 我都可以話風格係咁
但你有前作冇理由唔知觀眾期待嘅內容係咩

睇到中間真心已經好想走 屌你終於頂完首歌 唔夠2分鐘 又開口唱
其實都好耐冇試過睇一套戲覺得係完全浪費時間同埋錢,真心係爛片
導演好似好想將joker 同quinn個故事浪漫真人化
歌舞係一個好手段係幻覺同現實中拉扯
之後一場比一場隆重嘅歌舞去表達幻覺惡化
不過少少眼高手低,節奏唔太順

Demi Moore 三點盡露
body horror type cult片
但內容情節一定瘋過小丑雙瘋
完咗場 個個都屌爆
個個想睇打打殺殺
我覺得就還好 但唱歌唱得太多
就算想表達心境 我覺得都可以唱短啲

整體嚟講都值得睇
只不過你要預咗冇乜打打殺殺 文戲為主
講joker嘅心境都幾講到出嚟
雖然個結局有點..唔知點講
唔差..但就係唔知點講

同埋lady gaga做得唔夠瘋癲
但可能唱歌因素而搵佢
吊佢老母,變撚咗歌舞片
我覺得係小丑細個對alpha male既認知出錯,佢以為alpha male就係上台做show,但到頭來佢只係一個beta
幾sad一除咗個joker面具就無人鐘意
Arthur呢個角色真係悲劇到一個點
上集華麗咁完場今集導演就拉番佢落嚟現實
其實導演真係想講分離人格病人嘅故事
不過套左落去joker, 大家就好多幻想動作場面

太劣評應該會打沉呢類借題發揮嘅crossover創作
其實關咩事
第一集都冇動作可言
但唔係拍套歌舞劇掛
同埋上集太成功神化左joker
今集導演直接收佢皮拉番佢落現實
所以套戲比人屌爆
同大家既預期太大出入

就好似套戲既Arthur咁
其實佢唔係大家想像中咁勁
最尾變番毒撚條女都離佢而去
所以我覺得真係唔係咁差
係啲人聽到joker個名 誤會咗個題材
太大期待落差
個人覺得幾好睇,點解呢度係一面倒
正正經經講句對白唔撚得嘅,係都要唱
頭先睇個場半路好多人走
當臭豆腐咁食,個觀感就fit哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞