《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
A star is born 我覺得佢做得幾好
個故事都無主旨,前面浪漫愛情合理,但後面講唔通吧
如果佢想點燃人生最後嘅花火,咁就唔該做好個表演囉啦,明明表演就係佢人生,小丑就係佢自己wo
我係咪睇緊LaLa Land?
我覺得好普通......唔明點解咁都有提名奧斯卡女主,好似湊齊人數咁
反而喺Gucci佢演嘅accent真係好掂
臨尾個下knock knock
炸左法院 上信徒車 ok la我當你扮
但估唔到佢會落車比警察拉番
導演就係拍返一個好寫實既失敗毒撚
大爆炸有啲出戲,但見到harvey dent 一邊面流血幾有feel
唔係
套戲1/3 左右,已經有一個鏡頭係有一條友企係牆邊/門邊啤住阿佛
呢個係伏筆黎
可唔可以唔好玩爛lady gaga下下對白都唱歌真係好煩人地明明做戲都ok
本人就覺得好睇 演得好
只不過LG真係多舊魚 條女一出現就out fo
呢種內心世界電影得joker一個獨腳起都夠做
全程變咗歌舞劇
LG食返start is born老本
完全Touch到個情緒
證明小弟係社會帶住面具嘅精神病
空虛寂寞凍
以為忍受咗唱歌咁耐,有番啲嘢睇下,點知咁快就落車俾女飛
到頭來想做返自己俾人屌
戲裏戲外嘅人都迫緊個淨係想要啲關心要啲愛嘅精神病人做joker
我搞唔清楚毒撚亞瑟究竟想成為咩人
佢又唔係想做好好先生,又唔係想做反派領袖
可能純粹精蟲上腦?
肯扮番joker上電視直播同上庭,最後又回歸自己只係精神病人不是joker呢個位
其實個動機係咪好薄弱
其實套戲係咪好精彩得我睇唔明
我自己覺得套戲就係講:
一個小人物,智商低,細個比人恰,都好努力嘗試做一個善良/好人
但個社會keep 住無視佢,覺得佢嘅output 係0就無需要重視,甚至有人恃住身形,地位,身份,見識侮辱佢
佢雖然係一個好人,去到臨界點,佢咪爆,佢咪殺死呢啲人
呢件事係違反左所有嘅法律,所以係非法,但你唔可以話唔合理,因為佢而家斷哂理智線

而佢犯左法,所以咪要坐監/入精神病院,亦都符合法治/以法治國嘅做法
但亦都因為有呢個情況,亦都警剔緊一啲人唔好亂黎
因為再平凡嘅小人物都可以反咬一口

講返劇情
但係由於佢當日係著住小丑衫(因為放工),殺左幾個金融佬
所以就比啲社運人士/花生友/暴徒 誤以為件事係有政治含意

但作為觀眾,好明顯知道係完全唔關事
牙佛剩係理解自己紅左咁簡單

第二集咪就係講緊有人想推佢出黎作為一個符號象徵
有人想幫佢打甩官司
但佢自己其實係無任何野想做
如同一開頭講,佢只係一個低智商嘅小人物
佢根本無任何plan, 無任何理想
佢單純想令其他人開心
睇返joker 2, 佢都keep 住講笑話比獄卒聽黎換煙仔食
所以套戲條主線係好清晰,唔係真係咁複雜

利申上面嘅野係以事論事咁討論joker 劇情
無任何影射目的,各位唔好咁痴線屈我,我真係搞唔掂
失望
要睇返dark knight 洗洗眼
浪費晒咁好嘅演員
呢一個主題上集已經玩緊
有冇人同我一樣睇到一個全裸囚犯嘅陽具,完全冇打格,imax睇得到好清楚
所以你咪都係睇唔明囉
點解佢最後放棄左?
因為佢發現成件事好無謂,佢應該要做嘅野,就係好好咁用牙佛嘅身份去面對自己做過嘅野
佢係可以話人地點蝦佢,人地點侮辱佢,用呢啲佢作為原因去為自己解釋
但佢終於明白呢件事本質係無意義
因為呢件事係錯嘅,係犯法嘅
佢決定要好好面對呢件事,去為呢件事,甚至自己畫上一個句號

其實呢個真係好清晰嘅meaning
套戲係關於Arthur Fleck嘅故事
唔係講葛咸城有咩問題,資本主義有咩問題,精英主義有咩問題
係純純粹粹講緊一位小人物嘅故事
問題就係套嘢拍得唔好明明你講嘅所有嘢完全可以靠phoenix 一個獨腳戲表達出嚟,係要加lady gaga 入嚟搞到唔三唔四
點會無用
就係lady gaga 令佢有返對生活嘅熱情
果條獄卒咪話:原來經典音樂同靚女就可以搞掂你
1 呢套戲嘅歌舞完全無用,唔係孤星淚lalaland嗰種會為劇情加分,而且同一首歌唱幾次,最致命嘅係當文戲準備要講重要對白嘅時候,佢就會以歌嚟做結尾,就好似對白作唔到落去無啦啦唱歌打斷佢咁

2 主角無啦啦示弱認罪?就因為前一日畀人bully完?就算係咁,都唔使令到Lady Gaga個角色最尾咁弱,分完手就成個路人咁

3 拍套續集出嚟就係為咗整死主角?為咗咩?想表達佢留畀世人嘅只有暴力而唔係對弱勢嘅關注?我唔覺得套戲有著墨好多
咁又好似講得通,純粹觀影當下唔覺?
Joker1講緊地底泥反抗垃圾社會,癲左,殺左人,唔小心做左反英雄,主線明確
Joker2就變左毒撚ff小故事,當你講得通,但夾雜太多歌舞同埋呢d㗎㗎,令節奏零碎,個尾又唔知想點…

Btw其實arthur如果享受去做joker,係咪就唔使比傻仔吉死
扣住entertainment個主題
阿佛都只係被消費
屌白頭佬記者個幕已經好明顯
外人剩係想要小丑
真正嘅自己wfc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞