《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
但路蘭唔係玩爛小丑
而係寫小丑果種理念唔係人人認同,就算小丑幾高智,設計幾完美,都會俾人嘅良知打敗。
如果佢認為錯,犯法要受罰

咁佢最後全國直播果陣,就要喺全國觀眾面前踢爆獄卒阿頭殺左囚犯。
點寫實呀?
Arthur真係擁有左一股強大權力架
但編導夾硬寫佢唔運用。

最好例子就係 Arthur應該喺電視直播踢爆獄卒殺人。
張poster影到咁 真係抵俾人屌
睇左呢類評論好多

但關心,愛係要互相俾對方

Arthur唔想滿足對方,但又要對方滿足自己屌閪生仔嘅慾望?
最慘加價真係有俾佢屌,但條友唔做自己本份。

普通男女關係,男人都要番工養家啦。而家個男人唔想養家,又想人愛?
gaga咪同佢講想認識真正嘅佢囉 咁真正嘅佢 GAGA唔中意 GAGA咪走囉 好難明咩?
咁果斷殺6人嘅都係真正嘅佢
但佢拒絕承認真正嘅自己
所以佢咪認罪承擔責任 好難明咩?
點解唔順便踢爆獄卒殺囚犯?

,當佢覺得自己殺人係錯,有呢種是非觀

點解唔全國面前踢爆獄卒殺人?
因為被愛蒙蔽滿腦子都是gaga
咁又番轉頭,性衝動上腦咪繼續做Joker
好矛盾喎
當佢話殺6條友係作做果陣
佢就係等於講Arthur=Joker
冇Joker呢個名喎重要
因為arthur就係會殺人
有場戲醫生作證睇報告冇證據證明佢有精神疾病
所以佢只係一個扮有人格分裂嘅arthur 純粹係一個殺人犯
因為gaga 話要認識真正嘅佢 現實就係冇gaga同你心目中嘅joker
冇問題
咪講左Joker只係名

擁有真正自由意志殺人嘅係Arthur
即係雷神就係雷神,唔駛靠個鎚

Arthur就係有能力嘅人。唔係毒撚。
即係Tony可以係iron man,冇面具,冇甲,Tony都係iron man
咪就係講呢種睇法係錯

所有野由Arthur自由意志做,Joker就係Arthur
點解係錯?
514樓解釋左
所以佢都可以認罪㗎
佢係否定左Joker,等於否定自己嘅存在。

同埋再問

如果Arthur有番是非觀,點解唔直播果陣踢爆肉卒殺人?
但其實當年呢一part係最突兀
夾硬想講人性本善
反而拖低咗部戲嘅level
人有時面對生死反而會有善良果面

有咩問題?
係 如果當年joker 贏咗 蝙蝠俠輸咗 就會有衰收尾 好似呢套咁 大眾覺得只要主角係bad/sad ending 就係爛尾
理髮師套嘢都係由頭唱到尾,
不過唱得合理,又夾劇情,

Joker個套,唱到第3,4首:你唔好再唱呀
根本唔係音樂片

只係劇情片入面有歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞