《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
小丑女轉變咁大
中間既內心戲skip哂
佢上集出左手殺人啦

殺人應該變左日常技
問題咪係,既然殺人可以令人開心
佢繼續殺人咪得
冇衝突
蝴蝶效應令結局變大
其實今集係咪某程度上
扭曲左上集結局既意思黎講佢今集個故仔
睇睇下就覺得主角好似又變返第一集上半part既佢咁
所以咪抵佢俾人屌
上集用好重既比例去突出社會問題同白卡佬產生共鳴,引埋社福機構對精神病人既漠視種下禍根,今集得返白卡歌舞劇,其他元素唔見哂
仲好意思話想人將焦點擺返去Arthur身上先玩爛joker呢樣野
講出嚟都想笑
依家屌啲觀眾錯誤預期 講Arthur唔講joker其實係廢話
上集咪一樣成套重點放係Arthur身上
講Gotham 點樣迫到佢行到結局最差既一步
幾乎最後先叫真係有joker睇
觀眾都無屌過 仲直頭大讚
唔明搞咩今集突然又好似咩事都無發生過咁
搞到觀感就係佢剩係拎返啲對佢個故事有利既事件黎用
無利個啲就當無發生過咁

如果佢今集想講既野 放係上集 我諗都無人會屌
問題就係今集係續集 應該係要承接上集既內容同角色
導演成功了
Gaga有冇提名都成問題
Demi Moore 完美物質好勁
故事個概念同方向其實幾有趣同有d深度
但導演真係眼高手低
同埋拍歌舞劇唔緊要
但d歌唔好聽同埋太撚多
好多首歌D歌詞得1,2句係扣題
之後首歌其他歌詞同個劇情都係九唔搭八
其實究竟係華納高層唔想第一集小丑嗰種反社會負面影響延續落去,所以寧靜蝕錢都要寫死Joker,定真係放手任編導話俾觀眾知唔應該有續集,呢樣真係一個謎,咁大間公司,無理由品味高到唔知觀眾想要乜
原來套野用IMAX 機拍
有無人睇左IMAX 版覺得值
我傾向相信華納班高層係痴線
值七十分啦
值佢老母
唔好話俾我聽拎離睇炸法庭訊果幕
冇一個場口展現到imax
最尾嗰句
你見識過老迪點搞Marvel同starwars未
就算係Nolan,去到某一個位都係停手,兩架船無人撳掣引爆
bane一開頭反華爾街班貪婪金融佬,最後變觀音bane
配服Phoenix拍果時點忍受到歌舞片
如果呢套唔係歌劇會好好多
哂咗Gaga 哂咗Joker
最哂係Arthur
所以100%支持結局
導演親手解決Arthur就唔洗再拍商業片
之後隊人個傻仔做新既joker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞