《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
律師係希望幫Arthur脫罪、減刑。
唔好理佢點解幫Arthur,因為呢個係作為律師要盡嘅責任。

Gaga純粹崇拜,佢想Joker出返嚟Build a hill,但唔係用「Arthur承認冇Joker」 呢個Gaga認為軟弱 或者唔係Joker作風嘅理由。

Gaga信仰崩潰,唔再愛Joker(Arthur)
觀眾咁撚蠢 少少意識流又睇唔明又代入唔到
娛樂大片框架係比啲商業片裡面唔常有嘅野 好多觀眾吃不消
但有新野比普羅大眾知道係咩料 好過睇套套都一撚樣
(意識流都吃不消 商業片就永遠都只能夠係咁)
唔係咁講
我都係睇咗呢個post有曬心理準備係爛片
先睇得出邊啲歌舞scene係FF, 邊啲係佢2個無啦啦尻唱
而且全世界都期望入去係睇暴力美學, 而唔係毒撚發情歌舞劇
觀眾期望係觀眾嘅問題 成日將自己睇到咁重要做乜鬼野 自己想睇就不代表人地要拍

你叫佢毒撚都唔係幾公道
一個極其孤獨嘅人 尋找到一個佢愛同愛佢嘅人
沉船就緊架啦 呢啲咪人物描寫囉
觀眾想點觀眾想點 下下都就撚住啲觀眾咪求唔到變囉

我唔能夠講我特別鐘意部戲 但商業片都公式左咁耐 有少少變化都值得appreciate

個個都屌佢歌舞片 歌舞片又有乜撚野問題?
所謂嘅歌舞都只係用嚟反映一啲關係同arthur嘅心理
用同埋用嘅方法無咩問題啊 係班觀眾唔明姐
其實依嫁諗諗下 發覺個導演同 咒術作者芥狗有啲似 讀者同觀眾愈想睇 佢就愈唔畫 搞反高潮 寧願毀撚左套野都要同你地搞作對 唔多唔少都有啲反社會人格
Matrix 就係咁
我希望最尾係lady gaga返黎探亞瑟, 同佢講我有左你bb

雙飛人
幾好, 一人一支拎入場唔怕嘔
去到just talk stop singing笑出聲
瞓咗幾次
自己死親人
就搞鳩觀眾
我覺得今集正喎
其實arthur 真係由頭悲劇到尾
只要arthur 一唔做joker 就俾人瘋屌
而做joker本身就係一大班人係度自我感動 刷認同感
arthur 係邊個是鳩但啦 唔好阻我感動 淨係想要發洩
lady gaga都要逼arthur化妝屌佢先高潮到

唱歌我覺得還好
一到唱歌姐係arthur荒誕幻想 次數多左啲 但反映arthur真係控制唔到 佢除左亂諗野 根本乜柒都做唔到
咁精神病係咁架啦 最後要面對現實 冇得再幻想 已經唔想唱了 唔俾gaga 再傷害佢

最後個靚仔捅佢 (新joker?) 再強調是撚但啦 你都唔會理joker 妝下係邊個 求其搵人頂都得啦

戲裡戲外
一心睇joker既就會好撚失望 但睇arthur 既就會好滿足
gaga話同佢由小山build 到大山
原來係講緊扑野大肚 個肚慢慢變大

印象中庭上面話佢老母其實老點佢去做entertain大眾嘅人
同埋歌詞入面都有提過entertainer
可見佢joker嘅身份就係想做個top entertainer
但結果佢頂唔順社會嘅忽視
唔再演落去 又想gaga接受佢自我 所以揀認罪
都make sense

係我地先入為主覺得佢一定會做大事
等住睇套戲有咩大場面
其實我地同戲內嘅joker fans無異
屌你仲要post多次比人睇 中二少陣啦
諗起Watchmen呢套戲
唔係典型超級英雄片,而係講英雄身份背後人性複雜一面
當時唔收得,但之後被譽為劃時代,到而家都有類似作品
請問咩係build a mountain?
唔明係咪正常
我覺得可能原因同matrix 第4集講既野有關
Matrix 4話Warner brothers講到明一定要拍續集, 如果你(導演) 唔拍, 我地會搵第個拍
所以導演直接拍爛佢算

相比之下, Joker個導演算係交咗個功課同埋寫死咗個角色
令到WB冇得再拍呢個IP, 要拍就要重新開一個故事
呢套野由頭到尾都唔係DC宇宙
唔覺得好差,是有d人想「小丑」再癲成點,第一集都玩咁大,第二集都會再玩大佢
屌你老母成套戲喺度挑戰觀眾忍耐力
本身節奏已經極慢,營造一種好沉重氣氛本來咪幾好
但佢又唔知做乜加入大量唱歌跳舞,完全九唔搭八
成套戲斷斷續續拖拖拖,歌詞重重覆覆,咩建一座山
聽過啦聽過啦,唔使重覆咁多次下嘩,好煩厭
想睇劇情發展唔係想聽歌呀,完全挑戰觀眾底線
我一直都估係結局會殺咗一堆人,用啲屍體堆座山出嚟,點知最後乜都無,又無解釋。

鬼叫我係低質觀眾咩問下班獨醒撚咩係build a mountain?
起座山,指做大事囉
好似Nolan版Joker打完劫再燒銀紙咁,話係個訊息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞