《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
佢本身都係死刑冇需要啦
同意你,根本唔係睇唔明,而係Presentation問題,尤其音樂部份如果全部CUT晒呢套戲可以加返3, 4分

Turning point嗰個位,應該要成為套戲高潮位,應該要著墨多啲。個人好鍾意矮仔嗰人幕畀啲唱歌阻住晒太成套戲
同意 侏儒FD個part我都好鐘意
話唔識睇歌舞片 實際就係佢拍得唔好
d歌冇加分減分之餘 仲阻住個戲既節奏
所以好認同話導演眼高手低
岩岩睇完….

屌… 我開po… 好想夾硬諗樣野黎讚下… 但真係…
最尾殺主角嗰個係真joker
咁主角個仔咪batmen
小丑:雙瘋 (Joker: Folie à Deux) : 徹底摧毀首集核心精神 ! 138分鐘法治教育課

https://www.youtube.com/watch?v=aRwMYZ26zrI
第一集有Bruce Wayne
Gaga 唱歌好勁,暫時未諗到其他
唯一讚美指做得幾好嘅
Lady gaga一早講明,呢套野唔係musical

https://x.com/DEADLINE/status/1831306409545191794/video/1
我仲以為係我攰,係我嘅問題,所以瞓咗兩輪。

睇完大家嘅評論,放心晒,原來唔係我嘅問題。

套戲真係好撚好瞓呀。。。。

睇 Imax 都頂唔順瞓得着。
我自己覺得座山 可能係建立家庭之類
角色想同咩人一齊建立座山

亞瑟想同小丑女
可惜小丑女想同小丑

利申已經好努力投入套戲
套戲個idea係好
個故事係想講主角係受社會壓迫先導致佢成為joker
但到最尾都係冇人想關注arthur呢個人本身
包括觀眾
佢成個人生直到死嗰刻都係悲劇
無奈套戲present得唔好
自己睇完覺得可以接受
呢種黑色幽默 活係自己幻想嘅歌舞表達 十有八九都會屌
個導演以前剩係識拍笑片
第一集抄足taxi driver + king of comedy咪算合枱幾好睇
而家第二集就現哂形啦
佢唔識掌握幾時先要唱歌
Build a mountain既解讀幾有趣
但我諗小丑女呢類咁有追求既罪犯唔會示生仔為目標卦
審埋殺老母
得你無笑我
我都覺可以接受呀
可能因為我本身就except睇音樂劇咁入去
d人將反對意見spin去屌佢歌舞
根本歌舞唔係問題 問題係佢作為歌舞片都唔合格
好同意歌舞阻住節奏
尾段arthur講電話同樓梯攤牌都唱段歌心諗jm9
未試過睇歌舞片係想叫佢咪撚再唱
而且一般歌舞片都會有一兩段大型歌舞
套戲既氣氛令佢幾乎係冇
成套野死氣沉沉唔知點解要用歌舞黎表達
比較大型係arthur腦內幻想
但拍出黎個感覺好兒戲唔好睇
成套野無高低位
連爆炸都完全唔覺得震撼
唱歌位太多變到唔知想表達咩

最尾俾人隊撚死個陣
條友應該係頂唔順佢唱得太多歌
幫我地同佢講shut up
40蚊當入場聽lady gaga唱歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞