《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
唔會啦
佢兩個唔好再見面啦
同感
雖然我都覺得啲歌好撚煩
但有三成左右嘅歌其實係岩feel 嘅
另外
套戲嘅plot 好完整
咁重口味

套野咁垃圾 可以慳返
又唔restores syderverse
可以比機會自己罷睇華納
笑死 最後良心發現
其實我覺得演員、畫面同啲音樂都好正,但係個劇本唔知想點,好似同上一集都自相矛盾,淨係有壓抑位,都冇宣洩位,唯一看點就係佢早洩
咁係邊個探佢?
佢個律師?
唔係良心發現既,係發現自己做唔到落去
期望太高,上一集個種好,今集完全冇晒,今集我都覺得還好,但期望上真係唔係同一回事
好似冇講名
Joker個心境就係佢只係個缺愛的青頭仔
前面想做情聖 後面想做小丑
最後比獄卒打一身就突然庭上懺悔話自己只係凡夫?
由頭到尾都唔知自己想要咩

同時導演都唔知自己拍緊咩,同觀眾攪炒
最後比獄卒打一身就突然庭上懺悔話自己只係凡夫?

呢個位應該係崩潰咗
佢唔止畀人打 畀人除褲侮辱
個訊號幫佢出聲 點知畀人殺埋
信徒幫佢出聲 點知畀人殺埋
觀眾埋單,唔鍾意咪劣評,重要觀眾將就你創作?!
我完場果陣都剩係得呢個問題
無拍出嚟嘅,要自己腦補
套戲做到一半左右
就每次起歌位都會聽到有觀眾嘆氣
So true...
所以你咪睇唔明囉
乜鳩想做情聖
係佢遇到一個同自己背景九成相似嘅女人
個女人竟然仲好仰慕自己
呢個情況下對條女心動都好出奇?
咁都叫情聖?

至於你話咩比人打完之後話自己係凡夫
咁不如時間推前多少少
就係牙佛炒左個律師果part
你係咪唔get 點解佢要炒左個律師?
唔係因為佢覺得個律師無能
係佢覺得個律師個方向唔正確,佢唔認為個律師打嘅方向係正確嘅事
佢係想完左件事,就算死刑,佢都接受
佢自辯係為左令法庭變成佢嘅舞台
點燃佢人生最黎嘅花火

所以結論係,你根本睇唔明套戲講緊啲乜
可能獄警同條友夾堆
應該係班獄警同個犯已經夾好左 搵個藉口遠離人群融左佢
我以為係無人要探佢
純粹班獄卒引佢去走廊俾人插
其實都justify唔到
上一集個社會格局加上人物劇情交織出一套必然發生既悲劇,講真我覺得幾精彩,劇情架構亦足夠完整
第二集縮細左joker精神對葛咸城既影響同埋對社會既控訴,轉而著重係lady gaga同歌舞浪漫情節
我都都都都算數…仲要頭尾唱左十九幾次,劇情節奏同情感起伏好撚怪,完全就係一套拖長左既歌舞片包裝緊一個好簡單嘅“毒撚得到愛而又失敗”既劇情

到最後導演想講咩,我都真係一頭霧水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞