《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
阿發只係毒撚唔係超級罪犯,是非觀佢一直都有,只係智力低同弱勢社群就算講俾人聽都冇人care佢,仲笑鳩佢,佢先去殺佢地

3個西裝友打鳩佢笑佢
送支槍俾佢令佢冇左份工既"好"同事
公開係電視笑佢玩佢既阿伯
一個扼左佢成世既假媽媽
大家入場都係想睇佢點整癲harley 點樣搞到gothan亂

但係一開始已經套動畫已經講咗個重點
佢以為自己係joker好型,好爽。其實最終爽嘅只係佢個shadow,爽完所有後果都係自己食返

一路審嘅時候,其實一直都講緊arthur係個好人,唔會亂咁傷害人

佢痴一痴擊放joker出黎,就害死咗其他人。然後,又搞到好朋友晚晚瞓唔著
呢種講法只係夾硬加上去

實際上戲入面呈現嘅唔係。

話佢智力低?但佢識玩自辯果陣利用條例任意打扮。

而佢之前殺嘅6個人,全部都係Arthur殺性主導。
佢就係一個擁有殺性而且有能力執行嘅人,Joker呢知名唔重要。

因為Arthur就係擁有殺人天賦。
果個侏儒根本仆街嚟

俾人恰佢可以開心番工

但冇睇少過佢嘅Arthur,為自己報仇,個侏儒就因為自己嘅無能懦弱遷怒Arthur,侏儒係人渣嘅一種。
當初應該埋佢單
咁講都通
第一集抄人

第二集就純粹為左俾加價拍MV,
最唔在乎Arthur嘅,根本就係編導
其實佢做musical冇問題 但係連musical都拍得衰
揾得lady gaga都唔叫佢作新歌放落去
而家咁樣jukebox musical 好難睇囉
我想問下有冇人睇到有個阿伯係監倉露JArthur由監倉行出黎,我都估到會露但個一幕有d格硬

定係唔知香港上映會唔會cut左呢幕
gay test
有出
隔離兩個中學妹豬掛玩手機,冇望到
嚇親班妹豬就真,重要睇阿伯條J如果lady gaga有床戲露點就正
好好奇點解監制會批個咁既劇本, 擺到明係掛羊頭賣狗肉 ?
如果一開場就係上左架的士度, 然後再插入幾場 flash back 點樣識小丑女既戲, 之後再做單大野, 加小量 batman 應該會大賣. gaga 戲入面經已去到 irritating, 每次開聲唱歌都鬼渣咁聲
聽人講監製導演都係加價嘅人
呢集係借小丑2,想增加加價喺電影嘅叫座力
完全同意
一開場個動畫已經表明咗,係joker綁架咗Arthur, Arthur 心底係善良好人
雙瘋係指joker 同Arthur兩個,互相抗爭, 唔係指小醜女
佢露點會嚇到好多人鳩縮
Arthur係善良嘅自己,joker係被社會迫到情緒失控嘅自己,兩個角色都係自己,都係同一個人格,冇人格分裂。兩個角色有兩個情緒去影響同一個人嘅思想行為,兩個角色互相衝突。

大家去戲院入場,就同法院嘅小丑女同其他觀眾一樣,想入場睇joker, 冇人想睇或者關心Arthur。導演就係想屌鳩啲觀眾,淨係想搞社會革命,但都唔願意關心Arthur呢一個殘疾及情緒病人。
入場睇Joker 結果自己變左小丑
搞清楚先
係你以為睇joker 點知佢話唔係,
你同果啲支持人一樣中途離場姐
導演打你臉話你睇錯戲
重點既劇情寫得差
成個故事都有陣說教氣氛

其實講呢樣既話
上一套已經講左
而且表達得好好
唔需要搞呢套歌劇重複一次

班編劇導演成撚日係度出d票房毒藥
玩鳩出資者同觀眾
好似想報復世界咁
心理最有問題就係佢地
套戲已經預判佢大家既反應 都幾勁呀
雖然音樂劇唔太岩口味
所以好多人屌悶到仆街既歌舞片
亦都有人話佢神片,一套戲內戲外都有意思既戲 好兩極
通常呢啲戲過咗十年之後,會被人一致認定係神片
搏擊會都係票房差到仆街,評價勁兩極,之後出碟就慢慢被人發現係寶
the thing 早初都被人屌係抄異形嘅爛片,但依家啲人又當係經典
東邪西毒又係上咗神台
我反而想知除左收錢果班
邊個話佢神?
一成獨醒話九成觀眾 get 錯導演意思,究竟係邊個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞