《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
但係啲歌都唔好聽

啲人係咁spin去話係歌舞片,文藝片問題
可唔可以唔好侮辱歌舞片文藝片
真係當人未睇過歌舞片文藝片咩
我真係第一次睇完所謂既歌舞片出到黎可以無一首歌有印象 啲歌仲無印象過年初套Willy wonka

呢套根本係連歌舞片定文藝片都係一套唔合格既作品
我會讚攝影幾好
少少唔同
芥狗後尾畫佢自己想畫嘅嘢,不過係垃圾嚟
最尾叫gaga唔好再唱 我真係笑左出黎 太meta
同埋作為幻想世界既歌舞 場景應該設計得誇張d華麗d
再諗諗下
用joker續集框架下 想拍成愛情歌舞片
係咪冇可能拍得好
Joaquin同Gaga被問睇完套戲之後係咪everything they expected

佢地都笑而不語心照啦

https://www.threads.net/@thefilmguysteph/post/DAuDaEHoCb8/?xmt=AQGzO3lYh_Pz7LGkwoWRVo5aS_BdNtBAsNZPNT6ggnbg-g
早幾年Michael Keaton套Birdman,入場前以為係英雄片,點知係講佢精神失常幻想係英雄,完全唔係觀眾預期
結果拎奧斯卡
birdman幾時有宣傳自己係英雄片
如果見個名xxxman就以為係 咁的確係個觀眾太on9
利申:幾鐘意birdman 導演有功架
Joker1上左之後美國black live matter暴動仲勁左
第2集仲點敢繼續咁玩
我睇個場有最少8個人中途離場
未睇既唔建議俾貴飛睇
個劇本過到關拍到出嚟,唔知係電影公司口味唔同大眾,定係放手任由導演編劇發揮
birdman 我冇睇到訓著...
原曲係法文歌
佢中間都好似唱左一句法文
Ne me quitte pas - Jacques Brel
真係好彩冇入戲院睇今集

今年應該除咗Deadpool同龍捲風,年尾同出年應該冇乜值得電影睇

然後有脫俗撚就會話你地中哂導演計
但就不願承認套戲由劇本到presentation都係一套垃圾
Sam Rami又係嘅,明明佢拍Spidey好地地,但去到DS2就走火入魔拍到成pat屎咁
其實我地就好似法院外面d人,ff Arthur 好癲,會帶領大家

點知 Arthur 只係一個普通白卡佬

Btw 有冇人留意到獄卒唱嗰首歌,介紹返:

We Three (My Echo, My Shadow and Me)

https://youtu.be/kyWpUKz9uHc?si=zpIMQaGbWMIv1jpG
其實律師都係真心想幫Arthur
可惜Arthur察覺唔到

其實現實一樣 大家可能都會忽視左好多真心幫/愛自己嘅人
割左華納 唔緊要啦 第一集賺咁多錢
Lady Gaga: lee 7街瞓 唔好再跟治我
有,close to you
本身一開賣飛就買定imax場, 屌你晒撚左幾舊水
事前冇睇過任何trailer, 影評
諗住係拍番第一集後續, 開始癲同小丑女點誕生
點知係咁唱歌唱歌, 屌你老母
以為睇緊印度片, 你話lala land類係完全match到劇情再十級昇華, 佢依家係去到厭惡既情度, 拍到好似lady gaga MV片咁成套, 最尾叫佢唔好唱, 以為制止到佢, 點知都係要唱, 真係好想起身走

結局係死撚埋定唔知點, 睇完癲覆埋我對小丑同佢條女既開局係點, 一直記得女係心理醫生同埋一齊癲, 依家拍到咁都唔知做乜撚野

實有D獨醒撚話乜乜, 唔係咁睇係另一面咁睇, 繼續吹, 繼續獨醒
監倉扑嘢嗰場睇到反胃
幾秒貨仔,加埋啲動作神情
好撚憎呢個Arther嘅形像
真係社會垃圾嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞