《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
同問,我都未get 到個轉折位。
獄友死,疑似被性侵點樣令佢唔再扮joker
扮joker累死獄友 覺得責任喺自己到所以唔扮
「睇嗰時都覺得唔知想點
不過睇完回想,套戲訊息好明確」
屌你自己都講左套野點解比人屌
佢拍得有問題又屌觀眾
1. arthur 係嬲果陣先有joker 嘅氣場

2. gaga 同律師個分歧位喺邊? 唔係好明
兩個都係企喺arthur 要有joker 人格先會打得贏官司果面, 不過律師係知arthur 從來都只係arthur, 話有joker 人格只係權宜之計? gaga 就覺得joker 係主人格, arthur先係掩飾自己? gaga 期待arthur 可以lex luthor式炸法庭?

3. 盤侏儒果場戲
joaquin 係演緊一個扮joker扮到半桶水嘅arthur, 因為arthur嬲先散發到joker果種氣場, 但係arthur又唔甘心做joker, 又要加入自己嘅嘢, 兩頭唔到岸, 呃唔到自己, 又呃唔到人, 所以先比侏儒覺得佢唔係做緊自己
首先佢可能真係有人格分裂,但呢個係不自控,所以唔討論先。
當佢係冇人格分裂,佢點解放棄做joker呢?

簡單講,毒撚太有自信。佢以為lady gaga會鍾意真實既佢,但其實只係鍾意joker。最終悲劇收場,社會、家庭、同事,最後情人,全部出賣哂佢。

留意直播訪問,佢話同以前已經唔同,唔同既係佢唔再係一個人。
一開始做joker就係佢覺得真實既自己好廢,所以先要用另一個更強大既身份。佢內心最想既係其他人欣賞同接受真實既自己,所以點解要棄joker,好似表白咁,希望lady gaga接受真實既佢。
四個字啦
眼高手低
只能夠講, 要好識睇戲先睇得明,
但不足之處又太明顯

敗筆:
1: 歌舞劇真係太多, 八成時間都係...
Barbie 2023呢種拍法唔係唔得, 但擺喺一套暴力犯罪電影入面一定得罪全人類
2: 有舞台嘅歌舞部分係Arthur自己腦補自high, 無舞台嘅係現實... 大部分觀眾分唔清呢點就會入唔到戲

超出預期好嘅地方:
1: 上集Arthur係因為比社會強姦先發顛殺人, 其實佢內心只係想生活,
解釋到犯罪者點解寧願坐監, 而且內心會變得平靜
2: 然而,
由同佢賭$20肯唔肯搞基錫嘴嘅刑友, 到為咗上位而幫佢脫罪嘅獄卒甚至律師

身邊所有人都只係想利用Arthur拎好處, 根本成個葛咸市都係比Joker亂殺人仲要嘔心嘅人
3:
矮仔同事作供之後Arthur得知矮仔瞓唔安樂,
Joker都社會化變咗嘔心嘅人... 而唔再係殺人為咗消滅霸凌者咁"正義"所以認罪

呢個Turning point都幾估唔到, 不過表達得唔明顯好多觀眾get唔到又係敗筆
4:
Gaga唔再鐘意肯認罪求死嘅Arthur之後, Arthur求佢唔好再唱歌, 唔想再活係腦補世界嗰下好催淚

5:
本來判佢死刑(美國法律=無限上訴=等老死)就係對佢嘅救贖, 唔洗再比社會強姦,
奈何最尾又比個新Joker一刀刀插死咗, 深化咗葛咸市嘅醜陋

Bug位:
承上Point 4, Arthur第一次得到愛情, 求生慾只會變強, 更加渴望脫罪出去同Gaga組織家庭,
所以認罪呢下其實都犯駁, 兜唔到

上面講得啱, 眼高手低
寧願佢用返第一集嗰種拍法, 拍返上面好嘅地方出嚟
套戲都唔會差得去邊... 係Presentation扣到變唔及格
你問下點解區諾軒同趙家賢點解唔再扮民運領袖囉?答案係一樣
你上連登識唔識上去Reddit 其他網睇下人地點屌啊
Arthur 唔似依種人
佢係可憐但都唔係咩好人
但朱儒講佢係唯一對佢善良嘅人
咪就係正常人
套戲太多bully 姐(可能高譚真係咁)
相信你見到個朱儒同事都唔會走去笑人嘅
第一集佢都有想tum 個小朋友笑,絕對唔係一個本性差嘅人
但有野關乎佢利益,我覺得佢都係會做壞事(Again 依個都係普通人會做嘅事,唔係指佢係個差嘅人)

但殺左人道德觀念已經出問題
唔係話有幾慘就可以拉低個標準
唔係每個罪犯/變態佬嘅童年都可以拍套電影俾大家去同情嘅
所以佢唔再扮joker?
個人覺得佢想"被看見" 佔左絕大部分
但唔係透過joker去被看見 佢想被女主看見真實嘅自己?
依家班巨嬰真係唔撚屌得
有錯都唔企定要駁嘴
又唔係屌你歌舞果PART差男主演得差
合理地講出事實都係問題
yes 真實嘅自己,類似芥見下下寫死五條悟咁
Dance Sing Joker Sadness 色色
唔應該叫joker
呢個po既評價都算公正
出面屌到9彩
有無link? 想睇
Reddit threads twitter 個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞