《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
下,可以唔buy 喎
幾時有話過唔可以唔buy
我講緊嘅係將自己嘅幻想套落去套作品喎
要屌咪屌邊d 位做得差

同埋我最鍾意恥笑dc, 唔好意思
另外雖然我自稱迪士尼打手,但最反臭閪迪
起碼5年無入場睇disney d 垃圾戲
第一集真係好成功咁代入到Arthur
但係呢集真係唔知做乜鳩 唱歌冇問題 但洗唔洗吓吓都唱呀
唔鐘意佢成套3/4都係歌舞就係叫鳩屌
你講嘅所有立意主線 有睇到呀
但明明可以用文戲交代 男主咁好戲佢一個人完全可以carry
佢自己整到不論不敗又變左觀眾on9唔識睇
各花入各眼,我都覺得啲歌好撚煩
Cut 哂應該都唔影響觀感
藍色窗簾only
相信絕大部分睇完套戲都唔會有呢個諗法

算唔算證明導演無能力引導觀眾
唔係鳩屌,係屌鳩
我講緊嘅係自己先入為主覺得套戲應該要點點點嘅人
sor 我直頭無諗
我果下剩係想知邊個探佢監
真心唔明,啲歌其實用嚟做bgm就夠,係都要變歌舞劇on99,Phoenix對住個電話唱歌
可能係第3集嘅伏筆呢

雖然我一定唔睇
唔否認佢想講個故事唔係差
即係講緊其實唔係每一個人都做到joker 廢鳩最後都係廢鳩
但佢表達方式去到套戲一半已經好撚多人覺得好想走
佢個主旨立意果d已經唔再重要 因為佢連最基本令你想繼續睇落去都做唔到
唔係好似話左唔會有續集喇咩
去到法庭先開始精神d
法庭前果d 戲真係痴撚線
佢上次講自食其果係因為激嬲左痴線佬
我估佢呢次都係
去到gaga 第3 4次唱歌我真係好想起身刻走
講對白係咪要罰錢 屌你老母
臨尾樓梯都唱歌果下,認真我理智線崩左,我fuck 左出聲
其實係導演無野好拍
之前話過唔拍但有人出錢
雖然有少少虛無縹緲
好多野都無咩好拗 因為佢可以一句呢個鏡頭係FF
結局你點諗都無咩所謂

不過唯一處理得好係同女主分開
無論女主係Joker 派或者係研究員
戲內外同主角都唔夾
公道講如果唔係lady gaga太廢,唱歌冇咩問題,至少丑爺唱果d部分幾合理,有feel,gaga唱到多到覺得唔岩tone

成日笑笑口撚識做戲咩,一個人果陣都唔知做緊咩戲。可能做得太廢,咪唯有唱歌
arthur: 你唔好再唱啦...我唔想聽呀
gaga: @!$!@#@!%!%#^!$$! ~~~ %!@!@!##!@3 ~

懷疑佢有心咁拍 想d人feel下咩叫崩潰
而家拍爛咗,件事完咗㗎啦

可以再reboot過,又或者平衡世界另一個joker

DC最叻呢啲,N咁多個蝙蝠俠,全部無關連,唔差在joker
導演有講過話咩用呢種形式去表達情緒
但我真心覺得有d 格格不入
上面有人睇起lala land
我個人係鍾意lala land 鍾意到仆街嘅
但呢套我真心搞唔掂
todd話咗唔怕第3集 想同Joaquin再合作但拍喜劇
成套戲根本似係dc 第一集就梱綁簽收得好就要拍多套求撚其奇搵錢咁
之後套戲最尾嗰首歌話想搵個仔接班 桶死佢嗰條傻仔又係last shot blur住咁𠝹自己兩邊嘴 係咪要整件新小丑落RP套 batman line到
0興
我係想睇牙佛
我反而覺得係導演特登玩嘢
創作者就是有意要用本片,來打臉喜歡前作的我們。

我哋鍾意第一集喺佢嘅悲慘裏面有樂趣
咁其實我哋本質上同小丑都冇乜分別
歌舞劇無問題 sweeney todd我都覺得d歌係好聽
你揀d歌一黎難聽歌 二黎歌詞內容其實可有可無
Cut哂佢都唔影響故事發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞