《小丑:雙瘋》(Joker: Folie à Deux)討論區 (1)

628 回覆
10 Like 40 Dislike
每次唱都想佢地快d唱完
對劇情推進冇幫助 只係為左表達佢毒撚內心戲 一味靠唱去拖戲
唔滿意係build up成場戲先黎個反高潮 Arthur最後唔係joker 成個白卡廢柴咁
滿意係其實對個joker起源故事好完滿

- arthur帶左joker既idea出黎gotham, 每個人都可以係joker, 可能係最後殺佢果個,亦可能唔係(最後條友介開自己個嘴),冇人知joker真正身份係咩
- 帶出左點解joker性格係狂笑,講bad jokes,dramatic動作 表情 講野tone
- Lee quinnzel有左arthur bb, 如果佢冇講大話 佢個女可能就係叫harleen/harley quinnzel
- Harvey dent爆炸後變two face

個設定的確合理番dc個背景,但套戲真係可以再做得好d
DC宇宙嚟緊會重啟
一定唔關日後joker事

依幕都無
其實有get到Joker只係想成為表演者而唔係想成為Joker
咁就好明點解要用歌舞/表演去present情緒/願望/渴望
歌舞都係佢嘅幻想嚟 有啲接近潛意識
好多時候佢歌舞裡面嘅橋段都係reflect on佢發生緊嘅real events
個人覺得用嚟探討/反映Arthur Fleck嘅心理
啲歌舞橋段係幾effective
唔係下下都要推進劇情嘅
中間法庭戲睇到我訓著 其實可以cut短啲
盤問侏儒fd都無乜作用
Inside out 3: Joker
控制Panel既有幾多個
隊冧羅拔滴尼露果幕超級iconic
睇嗰時都覺得唔知想點
不過睇完回想,套戲訊息好明確
食嘢係咁聽歌睇戲都係,好多香港人同連登仔達唔到佢哋期望,就咩都唔理踩到地底泥為止先心息
咁佢片名叫Joker
相反覺得lady gaga戲份好少
你都戇鳩
自己睇吓外國網站評分先
imdb就5.6
Rotten Tomatoes就48%
盤問侏儒frd先係咁多個證人最重要wo
係佢有份點醒Arthur 本來就係一個好人,係想做表演者,而並唔係天生就係joker。
而嗰陣Arthur 係明顯係被踢爆而惱羞成怒。
「小丑從來唔係第二個人格,只係我用嚟掩飾嘅面具。」

劇情每次去到pre高潮位,當觀眾以為有事會發生,就會跳去唱歌。
因為大家都只係想睇「小丑」出嚟搞事,獄警/小丑女/小丑fans/傳媒/戲院觀眾都希望小丑存在,因為有小丑存在,佢哋先會得到唔同利益。

e.g. 笑話/金錢/精神領袖/新聞價值/快感 etc

Arthur喺第一集殺人,純粹係因為一連串誤會、巧合、悲劇,導致最後成為反政府symbol ,其實根本唔係本意。

第二集再化妝成為小丑,都明顯見到佢唔再似第一集咁意氣風發。
正如侏儒friend同埋其他證人所講,佢哋當時見到嘅,從來都係Arthur而唔係Joker。

但我都覺得今次真係拍得差,每次見到Gaga就會出戲......
分唔到邊一個係真實嘅世界、邊一個係Arthur的妄想世界
大多數觀眾一廂情願,自我投射呢個版本Joker係瘋狂罪犯,但事實呢個版本係個一事無成,有童年陰影軟弱小人物,因為恐懼同憤怒而殺人,但戲裡戲外就個個當佢係反英雄
得啦得啦 鬼唔知咩
我梗係問緊喺法庭扮演緊joker
點解最後決定唔再扮落去
因為俾侏儒fd喚醒左? 因為獄中跟班死左?
答唔到你,sor
我睇完都覺得無咁多人講到咁差
咁又真係好早開始就講到明係歌舞片
法庭戲入面成日諗住Arthur會對住鏡頭爆句are you not entertained?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞