港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
拖住買餸車仔既仲恐怖
試過前面果個臨上地面
唔夠力拉起架車仔
我企佢後面 隔咗起碼一至兩格
即刻企去左邊上地面
我唔轉線既話 一定cake到我趴喺度
自此一見到前面有人拖車仔
我一定唔企佢後面
如果真係行左而奶野,保險係咪唔會賠?
有班全企撚話趕時間就行樓梯,換個角度諗唔趕時間搭𨋢唔太過分
因為地鐵嗰班高層都冇撚搭過地鐵
我一定會出聲!

叫一次鬧一次!
呢個情況根本都真係逼埋去都嘥尻氣。

獲撚獲我都企嚮後面篤返一分鐘手機先行埋去,逼來都無謂之
你上車前排頭位,開車門畀人逼入去中間,落車唔近車門,去到電梯口已經成堆人塞住,根本無機會行
多人好多地方都兩邊企 因為真係行唔到 我接受
但係啲賤種行路又排排行吹水霸晒條路(呢啲賤種仲要多數唔識讓路)
搭電梯又要吹 屌你前後企唔吹得嘅 有冇咁多嗲啊食屎啦
Peak hour點會左邊一個人都冇呀
你較到部lift每分鐘運載量同兩邊電梯都企o既到達時間一樣咪公平囉,我唔趕時間唔代表我要浪費多一秒等lift
我唔想浪費時間亦唔代表我要左行右企
不過睇你咁蠢都唔會明我講乜
電梯唔係樓梯
應該係樓梯先唔預人企呀嘛
前提係啲人要步伐一致
好多老人家行得慢

其實所謂叫人2邊企
再正確應該係要啲人排W字咁左右企先高效率
根據經驗現時啲人右企係隔一級先再企實在太慢
目的為有效提升成部電梯
如果同一級2邊企會覺迫人仲易造成混亂
台灣日本都推緊兩邊企
繁體支那同小日本都離地
港鐵有心改嘅話,請大隻南亞仔專登繁忙時間企左邊,你即刻收皮啦,鬧
都係果句 你堅持兩邊企唔行冇問題
唔好到時自己有咩急事要行(要知道好多地方係冇樓梯)
就多多理由雙重標準就得啦
我講親呢句啲企撚就冇聲出
你可以搭𨋢唔洗阻住地球轉
要最快運哂咁多人上落 一定係兩邊都要行 其次就係兩邊都企
一邊行一邊企效率最低 但肯行嘅人會受惠
撘咗廿幾年地鐵 都未見過行嘅人會多過企嘅 成日都係左邊三幾個人行緊 成班傻鳩等企右邊塞死個月台

利申 平時有得行都會行
企哂兩邊成個電梯既capacity先做翻100%
左行右企係得一半 仲勁多人卡係度排隊
即係為左比potential幾個趕住去死既人夾粗斬到部電梯運行得一半 成個on9係度排隊

諗左行右企果班友都on9
你都戇撚柒鳩
升降機就唔預你行喇
要行就行樓梯喇.....
林海峰
某啲人無呢啲文化咪要遷就囉
好多地方冇樓梯
你肯定咁消防嗰part 點過
其實只要較快條扶手梯, 較到極速就會行唔到
我知林狗係林海峰
我問點解行又係佢企又係佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞