港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
點解雙企要慢?
日本係企右邊架喎 你邊到鄉下
唔計大型活動會叫你企晒左右為通人流
所以繁忙時間企一邊 非繁忙時間2邊企有人就讓
又有效率又唔阻人雙贏
我只係講緊繁忙時間
我見中環灣仔係100% full capacity

當然,如果非繁忙時間,我都相信2邊企會快d
日本名古屋市一項禁止人們在扶手電梯上行走的法令,10月1日生效。 依照法令,人們上扶手電梯後,必須站立不動,不能上下行走。 日本英文報章《今日日本》(Japan Today)報道,近年來日本發生多宗民眾在扶手電梯上失去平衡並撞倒他人的意外,以及通勤者在上下扶手電梯時引發的其他意外。

在名古屋,人們習慣站在扶手電梯的左側,將右側留給想要快速上下的人。當局現在面對的挑戰是,如何讓民眾了解這項條例並執行條例,以防止跌倒等意外的發生。

報道說,名古屋市政府一直在電視播放廣告,也在主要火車站張貼新法令的海報。

名古屋並不是第一個採取這項措施的日本城市。埼玉縣政府於2021年10月在全國率先實施類似的法令。

一項研究發現,當局實施這項法令後,在扶手電梯上行走的人一度從60%下降到38%,但現在已恢復到法令實施前的水平。

原文網址: 日本名古屋新法令:扶手電梯上只能企 不能「行上行落」 | 香港01 https://www.hk01.com/article/947019?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
佢講緊full cap 係貼撚住屎忽咁行
原因咪我覆個留言
以依家電梯既速度繁忙時間雙企係好危險
可以唔行呀 電梯校快兩倍咪唔行囉
要行可以行樓梯,點解要行電梯?
危險?你有咩根據?
我又未試話
過前面條友鳩到我要行左邊
繁忙時間單邊企,又係逼人喺月台排隊上扶手電梯食臭氣,成班臭氣寒酸餿味同你一齊排隊夾住你前後左

非繁忙時間兩邊企已經唔使食前面條友嘅尾氣
試想像吓你前面成浸臭味汗味你企後邊食晒
卡拉卡拉左右企唔使食正
點解左右企會容易人踩人?扶手電梯嘅設計就係俾你左右企,左同右各有一條扶手,定你想講設計嗰條友有問題?

電梯企右邊,左邊一條通道俾人行又唔危險?

人哋拖住小朋友啲父母就係要兩邊企,老人家又係兩邊企幾安全

就係因為有啲仆街自私撚,自己遲出門口,要其他人就佢一個,覺得自己凌駕整個社會,要全部人就佢讓一條通道俾佢行扶手電梯
唔洗下下話左人無planning自私精先嘅,雖然我都明大部分人都係唔想行,但係調轉講你喺我眼中又何嘗唔係1個懶精行2步都唔肯,2邊行一定快過2邊企,我都唔會judge你唔行
淨係呢度都大把人試過前面塞住出口
廢老 細路 拖gip 搵路撚 etc
超多奇奇怪怪既理由會塞住
除非你話塔扶手電梯都要考牌
你嗰個效率係當咗人係件貨物,排滿晒啲位最optimized
而現實就係唔會咁多人想同陌生人並排咁企,異性同性都會尷尬
香港d電梯本身已經較得好快
行自己危險又容易撞到人
淨係安全原因已經需要講人流快慢
趕時間就唔好搭地鐵、要行就走去行樓梯
其實作為一個社會嘅成年人,要對自己嘅行為負責任係好應該,只不過連登好多公屋冇家教冇問題青年先覺得唔正常。

正如衝紅燈,橫過馬路,有邊個話唔係趕時間?冇事就係僥倖,出事咪大件事囉,揸車嘅真係多得呢啲人唔少。
打倒咪打倒 邊個話昨天一定好過今天
應該玩到好似批鬥座咁就啱
唔畀人坐吖嗱?
就專登同你坐
淨係企右邊呢樣野真係好有問題

搞到一個父母同仔女出街,搭扶手梯要個仔女企上面或者企下面,然後個父母要擰轉半邊身睇住個仔女

一對公公婆婆,左右兩邊企晒,又俾人屌話廢老,阻住佢行,但明明隔離有條樓梯佢又唔行

呢個現象,就好似佢叫你企右邊,佢就特登企兩邊,然後改咗話叫你企兩邊,佢就話你以前叫人企右邊我唔肯企呀吹咩,唔知以為中學啲反叛憤青專搞對抗覺得自己好叻
我就係試過前面廢老un下un下超級慢個種
到依家我都諗唔通
如果唔係左面有位走
我應該推個廢老被人告誤殺定跟廢老個速度攬炒後面堆人好
咁不如諗有無人唔想行又唔想等?
點解要專登企一邊,空另外一邊?
大家一齊排隊等右邊?

左邊無人行,但都無人(敢)企
就好似關愛座咁
雖然唔係好明你講咩,(只計繁忙時間)如果你意思係雙企會快d就應該唔會
Full capacity係指入果下永遠都2邊一齊有人入
我個理論係A係左邊行,B係右邊企,同一時間入
當A搭完果陣,只要A後面有人快過B到,已經係清人會快咗,繁忙時間係100%會係咁
我咪講緊你呢個係廢老論理囉
唔識字變左答唔到?
垃圾廢老
死撚左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞