港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
眼見人流稀疏時間 大家都會企右喎 冇見過明明右面有位都特登企左
就算有人咁仆街 右面有位都企左 咁即係右面有位可以繞過繼續行啦

另外就係定義「非繁忙時間」嘅問題,人人感受有偏差, 咁不如一刀切禁行就唔會有誤會
上面有人回過我啦
「我又唔覺左邊打尖嘅人阻到我左行慢幾多」
類似咁樣

大佬雙重標準到

喂,唔阻你左邊行但阻到我呀
唔好假設曬唔想行嘅人都係唔介意等之餘
亦唔介意因為打尖而拉長條人龍啦
個社會叫你企,你就係要行,邊個先係反社會人格
反社會仲要搵藉口
多左啦
你唔會改變到任何野
大把人有位都企左啦
同埋一pair人一齊企囉
照你咁講 真係立法禁行唯一出路
社會就係左行右企
「你覺得」應該係點其實唔重要
唔接受無問題
但特登阻住人就反映你人格多少有D缺陷
我冇覺得點先係啱
而家係港鐵作為個地方嘅持有人,佢自己指示叫人唔好行
你就唔知點解覺得左行右企先係啱
講真以前宣揚左行右企,我一樣會照做 大家守規則姐,做乜人身攻擊
都幾難想像風向會轉到咁
以前邊有人會反對左行右企
以為你班友係假膠 點知係真心
其實同政治一樣 互相對立唔會說服唔到大家
都冇咩好爭論
直接整條新既黨鐵附例禁止電梯行走咁就唔想跟都要跟算啦
以前教人靠右企穩
而家就左右都企?
港鐵附例已經列明要跟港鐵指示乘搭,而家港鐵指示就係話左企右企,唔啱你心意又用第二樣反駁
都幾難想像風向會轉到咁
以前邊有人會反對左行右企
以為你班友係假膠 點知係真心
其實同政治一樣 互相對立唔會說服到大家
都冇咩好爭論
直接整條新既黨鐵附例禁止電梯行走咁就唔想跟都要跟算啦

唔會說服到至啱
你可以有日唔覺意俾人推一推以後唔使出門口
冇反駁 我意思係強度直接罰錢 咁就唔洗拗
咁樣拗嘈幾多頁都唔會有結果
講左幾十年啦,企定定,至緊要緊握扶手呀
年代會變 思想會變
而家剩係時間觀念都唔同以前
以前d 人最鍾意話自己隻錶/鐘慢所以遲到
而家網絡將時間統一左 邊有人咁講?
引伸到另一樣野就係 只要預岩時間根本唔會遲到
點解要全世界因為你自己既失誤去浪費自己時間?
港鐵同政府都宣傳好多野下
如果你不加思索咁吸收,覺得佢地講嘅全部都要跟
我真心建議你去睇下醫生
完全唔批判,僵化思考唔係正常人應有嘅思維黎
勸你千奇唔好盲目服從權威
咁你咁唔妥港鐵嘅政策 點解仲俾錢搭佢嘅車?
咁算唔算係犯賤 屈服係對方嘅淫威之下
冇錯 但始終洗走一樣約定俗成既野
需要時間繼續淡化 可能要等多5年10年
到時冇人敢行 因為行已經變成少數
或者直接唔比行 罰錢 唔洗等咁耐
你隻公屋仔講嘢仲弱智過大陸鄉下人
我見到你呢種人,就知道你一世都係倚賴社會福利

左行右企,就係你完全唔批判僵化思考,只會死撐
連登好多公屋維園阿伯老屎窟,係要逼人左行右企

最搞笑扶手電梯兩邊都有扶手,設計出嚟就係俾人兩邊企拖住小朋友
你又冇得咁講 你見d 黃絲夠唔妥政府啦
走唔到個d唯有屈服係其他人淫威之下
冇實質數據,不過眼見,左邊嘅人行,並唔係因為「約定俗成」去行,係受唔住做異類嘅一個無形壓力去行,好多人根本都唔想行,實際想行嘅比想象中少,想行嘅先係小眾
除咗罰錢,可以監禁六個月,希望連登仔可以留個案底
樓上講歪理咪同佢講下囉 大家鬥冇營養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞