港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
你物理fail
港鐵大股東本來就係政府 邊個敢告 你要唔要示範下
好想睇啲離地撚左企塞住人行比人屌到仆街
唔會,第一個行上去果個會賺咗左右都企而部梯無人果個空檔,變相其實係賺突咗,而通常一落車啲人都係行得比較快同趕時間反而可能第一到第十個人都係左右一齊行,左右都企反而塞實曬但車門開咗無耐第一批人未必每級都企得滿

支持左右都企論點嘅人離地睇唔到實際情況
其實如果左右都企定定 , 而咁啱左右兩個都係七老八十 , 行路都唔穩既老人家一齊 ,
咁去到扶手電梯既地面時 , 兩位老人家妹吓妹吓咁離開 , 行路既速度遠遠慢過扶手電梯既機械速度 , 後面扶手電梯上既人就會發生追撞

不如立法,還定缺水,每分鐘都開單 財路黎
真香港人係企中間 再屌返你轉頭
要行就行樓梯 扶手電梯設計根本就唔係比人行 關香港人咩事呀 唔好拖埋香港人落水喎
你講嗰啲位咪得,但唔係全部、所有時間都一定係。倫敦個研究就係好長勁少人行少去,所以要企兩邊。
香港係有個優惠在旺區站多數唔係深層鑽挖,所以問題應該少啲。但彌敦道轉車站都有跨層電梯,金鐘站就幾層而且有幾條電梯有得分流,要睇下。
以前一直係教人「靠右企」,而家咁改法可能因為要遷就啲大劣人囉
左右都企先係最有效率,多人嗰時個個塞晒喺個電梯口排隊企右邊,你趕時間都攝唔到入去行左邊啦

少人嗰時我都贊成左行右企,多人嗰時你想快就搭的士啦
就係趕時間先要行電梯 一定快過你行樓梯
屌番佢趕時間就搭的士啦
左右都企個老人
一落扶手電梯就企係度都幾大獲
睇站體同睇時間。
如果得一條電梯,好多時就算願意行, 都經常被塞住。
繁忙時間如果人太多,左右都企先係最有效率
示意圖
80年代習慣左企右
其實幾難改
多人既時候塞曬係扶手電梯入口 點會快過樓梯
就返大陸習慣
其實係無咩可能左右都企,我第一個唔願意同陌生人企同一格
兩條行車線轉一條行車線咪會慢左囉
同埋有人實測過啦

https://youtu.be/T_1NZxju0Uw?si=9pLw_03kKwPbECN6
左面無人行咪啱囉 你柒架 當有人趕時間就順順暢暢咁行
你問過好多次應該都好多次有人答過你
但你一直無視人哋
所以咪叫你兩邊企囉
快慢係睇人流嘅姐

你都未計返佢行得快可以追返幾多時間

搞掂D 大件行李搭lift先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞