港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
早兩日喺日本都見倒
上面話左右都企嗰啲,你落月台見到有車停左/嚟緊咪又係走落嚟我就唔信你真係咁神心企喺度由得架車走啦
你都on 9,繁忙時間係左邊滿紅色仲要識向上移呀
你睇下0.06同0.36
一邊keep住係企一邊keep住係行
咁樣先係最快
係現代人個個唔想行
所以搞到左邊無人行
咁唔想行咪等耐啲
但你要左企右企即係而家個個唔想行但又逼人地想行既無得行
咁按你邏輯
要疏導人流點解唔係要人左邊既keep住行唔比企定定?
你想企下唔行休息下咪企右手邊
我無逼你右手邊都要行但點解要逼我左手邊都要企埋?
佢0.20個gif垃圾到爆
首先入口位唔係固定波點數
(即例如唔係上下都30粒波點睇下大家清哂波點要差幾耐咁)
同埋如果整多個連左邊都滿哂人再向前移動咪先係最快疏導人流
因為而家左行右企
扶手電梯走動容易釀成意外真係唔多見

但就見兩個老人家左右都企離開電梯後行得慢
搞到後面差啲炒埋一碟
亦見過有啲人左右都企一出電梯口就企喺到唔知做乜
搞到後面差啲炒埋一碟嘈哂交又有

因為而家左行右企所以可能少啲見
因為佢右邊慢我可以左邊閃出去
扶手電梯走動釀成意外我直頭未見過
聽都係聽過啲小朋友玩既時候跌親受傷

但當個個左右都企
就會發生更多上面所講既炒埋一碟意外
好彩就只係一班人受傷
唔好彩就朗豪坊事件左右咁炒埋一碟人疊人甚至壓死人
左右都企有兩個妹下妹下平排出電梯到時就真係人踩人
我已經見過差啲發生既事件
個老人家差啲比人推跌埋

而家左行右企左邊有路比後邊既人閃走先未試過人踩人出現
到時堅持所有人左企右企真係遲早有一單
學你講唔洗多一單夠
到時真係多得你支持呢單意外既出現
兩邊企,兩條line其實人流去得快d
好多人都唔想行,要行都可以行樓梯
你先活喺平行時空,張海報係減低俾人民事索償嘅probability

如果有人喺電梯行緊時,電梯突然停,咁條友就會受傷。當條友告地鐵時,地鐵可以話一早提醒乘客唔好喺電梯行
成日話咩野要行可以行樓梯
上面都有講
速度=企電梯1倍 行樓梯2倍 行電梯3倍
本身有123既選擇 但你就逼人得返1倍同2倍既速度選擇
當你話人流疏散快咗可以去到1.5倍
咁都係得返1.5倍同2倍既選擇
你話要人流去得快
就應該兩邊都要行tim
就算比你可以一邊唔行
就應該係要其他人去左手邊行
咁先係最快人流去最快

最後話要行都可以行樓梯
我夠可以話唔想行可以搭升降機啦
根本呢個先係事實
當哂小心地滑啲牌咁
我唔拖地放個牌慢慢處理當提醒你可以減低索償既機率
但成班唔用腦就人話乜佢話乜
人地提出原因同「好處」就唔會再反思下有無其他原因同問題出現

你話企定定急停都安全?
慣性原因 你行緊定企定定都一樣向前衝
無握扶手就會跌

根本就一直都係
講安全
握扶手+左行右企+請勿在電梯奔跑
(有咩意外仲有左線比人走)

講疏導人流
握扶手+要人左右都行

講唔想行
緊握扶手+比你左企+選擇升降機

但左右都企就想快又快唔到
出事就得返人踩人出現

所以一直話咩疏導人流同安全根本係廢話
如果出果下會有意外
咁行行下仆電梯都會有
我都見過有人行行下仆,跟住跣左2級左右
如果後面有人跟住行,未企穩咁意外機會咪仲大
同埋我都係講逼先有機會
都冇話支持官方,後面亦講左我自己都會行
上面2條友唔知睇左乜跟住挑我機
好似係調轉左企右行 總之都係一邊企一邊行
啲兒登仔成日以為自己看透世事,其實最離地係佢地。

又例如,政府捉人紅燈過馬路,你估真係想增加庫動收入?其實係想訓練市民做奴隸。當市民連衝紅燈都膽心有冇便衣警時,仲夠膽出去示威?
你唔叫地鐵開快啲?
我坐開,到咗先起身
咁我唔知佢地啦
但係上面都有講既
如果急停 只要無捉扶手因為慣性關係都會向前
如果你話行行下仆 咁行樓同就咁行路都會有人唔小心仆
咁唔通要人唔好行路?同埋又會唔會叫人唔好行樓梯?
所以行電梯造成意外其實同行平路/樓梯而造成意外都係一樣
唔會因為係電梯而意外機會高咗

而出果下會有意外係因為有人唔行/行勁慢/跌親而完全塞住出口先會
而左右都企係會增加呢個機率發生

當初叫人左行右企唔係無佢既道理架
正如馬路會有快線比人超車
有避車處以防萬一
香港而家要做四腳奴隸獸 多條腿走路
地獄式返工
仲躺平唔郁?!
所以可以選擇搭同唔搭甚至搭的士
你亦可以選擇喺月台行去最近出閘位/轉車位既車卡
以上行為都唔會阻唔到人亦唔會有人阻

但叫人要左企右企就會阻住人
即係人地想去某車卡你就月台位已經塞住哂又唔比條路人地行過去
又一隻孱仔 會覺得行完電梯會攰

如果快咗嗰十幾秒,啱啱好趕得切班車,咁咪差成幾分鐘囉
其實好撚多 成日見人仆親 不過仆親咁柒會自己起返身唔會報警
你講呢d情況根本就係因為太多人太迫
只要唔每一格都企人 隔行企就可以解決 唔關左右企人事
電梯唔快既
一般個慣性都唔會大到令人向前傾
我都見過㩒完緊急制之後既情況既
不過至少行緊既慣性點都大過企既慣性掛

普通樓梯既話一般都闊過電梯,而且唔郁冇慣性,而且防滑都好過電梯、所以都難比

如果出果度會仆到塞住山口,咁我既角度就係條友打橫訓底先會發生,如果向前仆既話,我會覺得一邊企定兩邊企都唔會塞到

點解當初叫人行而定叫人企
個原因都係大家自己估
咁一開始我就只係講返官方而家叫大家企既原因既諗法,想加快清人流,而呢個原因我就引用返日本官方既,只係前面冇講
我亦講返行既話對個人黎講會快啲

而且個廣告只係建議/宣傳,又冇強制又冇咩違例附加費,簡單啲講咪即有事自己負責,好似衝門咁,爛袋冇得賠
如果你識講唔好坐地鐵,
同樣地咁你咪行樓梯囉。
我係唔行嫁啦,政府教我企,地鐵又叫我企。
差唔差個幾分鐘關我9事咩。
垃圾先會因為個幾分鐘要行電梯。
返工有咩急?放工有咩急?
急你就坐的士,坐直升機啦7頭。
企左邊都唔係最仆街
發覺依家好多大陸人中意塞電梯口阻住人
唔知乜鳩習慣黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞