港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
盲目支持左行有兩種人,反社會 同 現代奴隸

反社會嗰班就係對抗性行為,你話兩邊企,佢係要同你相反損人不利己

現代奴隸就係人叫佢行就行,冇靈魂嘅奴隸咁自己都唔知點解要喺扶手電梯行,就係為咗快幾秒,明明唔想行都要跟住行
咁又唔好咁盡 罰金d 補貼下等港鐵唔洗成日加價 對大家都好
你中 呢條五毛真係弱智
再講一個例子support點解我覺得唔係「約定俗成」啲人先左邊行:
明明本來左邊一個人都冇,當有一個勇敢做第一個左企撚屌出現,後面就會成班跟住左企
「現實就係有人需要快,有人可以慢。
基於互讓,先約定俗成有左行右企嘅社會禮儀」

你係咪弱撚智啊?你一個人代表全個社會?

笑撚死,鳩吹到基於互讓,約定俗成

就攞連登仔講上車夾硬迫入去,有冇讓人上車先?

有冇讓人哋坐啊?戇撚鳩 由入閘到上車梗係有班自私撚爭先恐後,連他扶手電梯都要打尖行左邊攝右邊
香港男人係懦弱的 冇服兵役係差d 女士反而會勇敢企出後
左行撚是要管的,冇後果佢哋唔會理
好難講,有班專用$2綠卡嗰班又係黐線,見你企兩邊又話嘴阻住,然後撞開你/ 用手推人隨時碌落去,嗰啲咁嘅人,人生失敗冇嘢可以輸,你哋都多癲佬同埋臭味人
罰錢又太over嘅。。始終有各種特殊情況
而家係 只要多啲人夠膽做頭一二個左企撚屌 就解決晒所有問題
因為太多蠢老鼠打正旗號反社會屌人企兩邊
唯有逼人揸正嚟做,全面禁止扶手電梯行走

同埋罰錢都未必有阻嚇力,今時今日輕鐵,東鐵頭等仍然一大班人坐霸王車唔俾錢,罰$1000都唔驚
證明支持左企右企既純粹只係反社會人格
當發覺自己支持既「道理」比人一一推翻之後就會露出本性
所以先話更改而家個規則係唔啱
點解覺得左行右企先係啱我上面有解釋
咁既然你咁識得批判思考
咁我上邊既說法你又點睇?
有哂理據同分析講左行右企先係更好

講到尾都係自己唔想行又想快啲
又話人要行既趕嗰幾十秒做咩
咁既然話人地趕嗰幾十秒做咩
咁你要企咪留條路比人行自己遲幾十秒先去到電梯囉
想自己又唔行又快幾十秒
但唔比急既人快幾十秒而去行?
你既講法就應該左右都行
因為有人唔行
搞到全世界都要用多左時間搭電梯
咁又公平?
入電梯前同樣有右邊插入黎既人
所以唔關左行右企啵
呢啲人有位就入架啦
反而左右企入到電梯佢地見到右邊企滿人
搞到後面有人推上前時要佢地局住要行咁先啱
但有啲唔理照企埋左手邊唔行
呢啲咪叫自私行為
又想快又想企咪就係呢啲
而且最後結果亦唔見得疏導人流快咗幾多
係會變 但變代唔代表係向好既變?
變咗有酷刑聲醒變咗香港出世就有身份證之後可以成家人落黎香港拎老綜又係好?
唔想浪費時間係咪更應行左手邊爭取更多時間?
如果只係講時間既理由
左行右企唔一定係因為遲到 有好多原因都得
急屎又得 出街途中收到電話老婆生得/親人出意外即時衝去坐的士又得
可以有好多突發既急事的
不過的確唔少左右都企既唔係老人家就係廣東話都講唔正既
三四十歲左右既可能係因為港英政府成長既人
的確幾乎都係左行右企
所以好少見呢啲年齡層既人企左手面
又或者企緊左手邊見有人喺後面行前都會自己主動向前行唔阻後面行既人
而家個規則係唔啱,咁你去港鐵總部示威丫嘛,同我哋啲班守規則嘅人理論做乜?

你有左行右企嘅理據,我都有左企右企嘅理據,既然講唔埋欄,合理做法就係跟港鐵指引,直至港鐵再改指引為止
相對公平嘅做法就係少數服從多數,你理得人因乜理由鍾意企,而家就係想企嘅人大比例多過想行嘅人,咁應該邊個就邊個?
急點解又唔可以點都得?
乜撚嘢邏輯嚟?明明搭地鐵都趕到
驗下腦啦柒頭
現實肯定係啲毒鳩kam撚 腳震震企喺左邊以為自己好撚型 其實個心好驚俾人屌
唔急又怕咩用多少少時間呀
自己想慳少少時間 要其他人早啲出門口又好公平?

趕就早少少出門口 同啲濕鳩老細口吻一撚樣
地鐵=社會
trust me bro?
你話幾十年就係?
ching 你講啲嘢到好撚尷 建議收手
「勇敢」企左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞