港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
管理層洗撚搭狗鐵咩
咪話咗左右都企清人效率最高
你文盲定弱智?
咁我就祝你遲早有一單
唔洗多,一單夠

廢老理論咁耐都冇事就唔會有事
我都有行啦唔逼既話不嬲都行
真係期待呀 因為行扶手電梯俾人罰錢 好期待呀
香港電梯速度快其實ok
企埋一邊只適合慢嘅電梯
1. 以前港鐵會叫大家{靠右企穩}, 相信原意係比趕時間既人可以行左邊

2. 後來發現呢件事唔正確, 畢竟一條郁緊既扶手電梯, 企定定捉實扶手就梗係安全過你行啦, 所以逐漸就無再聽到{靠右企穩}呢句廣播, 港鐵咁大間機構無理由鼓勵你做唔安全既行為架麻, 隨時有法律責任

3. 大家都應該有留意到, 好多時扶手電梯右邊企滿人, 左邊就疏疏落落咁, 就係因為大部份人都怕阻住趕時間既乘客, 於是就企哂右邊, 其實扶手電梯左邊係大把位, 但係個個就塞哂係下面排隊

4. 如果大家都再無靠右企呢個概念, 一嚟就安全少少啦, 二嚟比較容易fully occupied, 其實拉均嚟計係快左
咁鐘意快同行 叫啲人直接跳落下一層最快
咁其實你趕時間都唔關我事
趕時間的人 金鐘可以一次過跳4層落最低
明明繁忙時間一定係全部企
留名等睇左右企

前面啲撚樣離開得慢

堆返去後面因為太滿人,無位走而玩骨牌
你先fail 唔計utility黎講每個人都會行 但大部份人唔會差嗰幾十秒 行電梯個effort 遠大過慳幾十秒 所以大部份人都會選擇企
趕時間早啲死出黎
搵條友企扶手隔離揸住支大聲公
見到有人行就喝停佢
應該唔多
多既話一早用黎做廣告賣點
喺車廂食嘢 帶狗就俾連登仔公審
行電梯都係違反條例當無事
雙標到如果獨立咗畀連登仔打骰
香港情況應該仲嚴峻過而家
上面都有人講過
fully occupied其實都好唔安全,一有妹下妹下嘅廢老、鄉下落嚟嘅大陸人、唔知自己想去邊嘅女人,咁就好危險
我諗佢個意思係急就跑樓梯,扶手電梯就左右企人…
如果keep住左邊有人行就唔係
所以繁忙時間一定係左行右企會清人快d,非繁忙就應該2邊企會快d

同埋如果用你個logic趕時間就跑樓梯,我都可以講你唔趕時間就慢慢等
要清人最快其實係2邊都行,如果講效率就大家一齊行(當然現實無可能)
做過實驗? Source trust me bro?
左行右企可導致電梯老化速度唔一致
從而增加機械安全風險
從而增加人命傷亡
從而加速清洗人口
其實連登係咪真係咁多孱仔
如果講安全、效率,咁可能係企電梯好啲
但行電梯都講到要好大“effort”咁 身子有無咁弱呀
我係企喺電梯會覺得佢郁得好慢,如果前面左右都無人就點都會向前行下,完全諗唔到要咩“effort”
呢個好同意。
試過港澳碼頭番香港,落船上扶手電梯企滿人,前面個女人臨到時推唔郁件行李,後面上緊嚟啲人冇得走結果瞓低咗幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞