港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
拍埋片擺上嚟我就信嘞
唔行就唔比快?
人踩人既話,行都會人踩人
關乜春事?
你有buffer可以閃到去左左邊姐係左邊行人間隔勁闊
Efficiency 更低
一字排開咁行
咁本身企後面既咪可以zip埋去左邊右邊
後邊咪多咗位比人上黎
後邊多咗位比人上黎
全體人咪效率高左
講乜鳩幫手養 你邏輯去撚咗邊

A = 戴套 = 左行右企
B = 食藥 = 左右企
危險 = 大肚 = 電梯意外

即係你而家假定咗已經出咗事啦 咁又問返你 因為左行右企而出嘅意外有幾多 左右企嘅意外又有幾多

你拎得出嚟再同我講你幫我養緊便宜仔唔係嘅話 支持你心動不如行動 坐言起行 去做左企第一人
支持啊 睇吓撞撚完你仲講唔講到野梯底見
咁佢地速度要好唔同先有咁既情況
如果提高到整體efficiency 降低意外
我都會支持
好,你出錢?
好威威,想比你中出
你坐緊? 出街睇吓咩叫現行方案啦

鐵膠嚟? 拎住港鐵輔例當金科玉律
你跪o係度求我我考慮下
即係你認左你係自私啦
你出街企左畀人撞到碌落去 我出埋帛金畀你都得

no bull shit, just do it
我唔中出柒頭架
你揸車2條線2部車平排一樣踩70km
前面有部車忽然dup brake 你想扭去右邊都冇位俾你扭, 然後十幾車串燒
如果右線keep 住快過你,果一下你望到右線未有車到你扭一扭已經避開咗
難得你肯講邏輯

A = 戴套 = 左行右企
B = 食藥 = 左右企
危險 = 大肚 = 電梯意外
要比錢養bb=上電梯既time cost

A=少啲機會大肚 少啲錢養bb
B=大啲機會大肚 大家比啲多錢養b 你少左錢養b

所以b 係令大家雙重suffer
明logic未?
同我講邏輯
好撚期待呀
你咪一樣跟港鐵附例俾足車錢搭鐵? 咁叻朝朝跳閘搭呀笨
唔係港鐵 日本都行緊
咁係你跟車太貼姐 on9
咁電梯係咪要隔行企?
啲撚樣就到地先跌嘢,啲𡃁仔老人家唔敢踏出去,
平時後面見到直接行左邊走架啦
扭軚避車 希望你自己死就好唔好害到其他人
你覺得遇到妹下妹下同行緊既仆親邊個機率大?
其次你呢個情況更右證明左行右企係更好
「左線有人行到近出口位就仆低咗,後面電梯又企滿人行緊」

情況1) 左企右企 , 後面企滿人
咁即係人踩人事件隨時發生

情況2) 左行右企 , 左面企滿人 , 右面都滿哂人
咁同樣人踩人事件隨時發生
但有班支持左企右企一直話既吉咗右邊造成疏導人流效率問題 , 話左企加企先最快
但情況2閱出現 , 疏導人流效率係比左企右企更好

情況3) 現今既左行右企 , 右邊得唔多人行
有右線比人避開個人

情況4) 左企右企 , 後面唔多人
可以輕鬆避開 , 純粹企左既會塞住後面想左行既人

咁以上四種情況
足以證明左行右企係利大於弊

再講撳緊急停止個制
意外發生時通常唔會咁快反應到
前面既撳唔切 反面既知道咗先撳到
其次就係因為慣性關係
就好似坐地鐵遇突然減速/急停一樣
無論你行緊定企緊只要無捉實都會向前跌
只要你行都有捉扶手就得(就好似人捉扶手上落樓梯咁)
所以並唔會因為行而更危險

解答到你問題未?
我就下下有合理解釋既
唔知最後會係邊個狗吠呢
我咪講咗 「望到右線未有車到」先扭
你揸車唔望後鏡唔望左右鏡唔知後面有咩車同啲車有幾多距離?
搭地鐵suppose唔趕時間
趕時間搭的士
同埋剎車前提係剎到車
電梯無無得比你剎車
因為唔係一定有緊急制喺係隔離
有你都未必反應得切可以由移動狀態撳到個制
連輸帶咁你唔避就要你撞埋去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞