港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
港鐵講一定要咁講,如果唔係有咩事佢地要孭鑊,而且「左行右企」比較似係約定俗成
呢個咪叫選擇囉
如果你話要人行樓梯
咁你都可以用升降機
而家有得行電梯點解唔比人行要阻住人行唔比人行?
你要企我都無阻你企喺電梯同無阻你用升降機丫
但點解要企埋左邊阻我用行電梯呢個方法?
急屎又得急住轉車趕巴士又得
你滋油就得人地急就唔得?
喧既然你唔急都可以慢慢行樓梯架啵
急就要坐的士坐直升機
咁你唔急係咪要慢慢行行人路同撐船呀7頭
因為離地,唔符合大眾利益,只係對鐵路公司最著數,易管理人流同減少電梯維修費,根本唔會安全咗,全世界左行右企/右行左企咁耐,都極少同係電梯行有關既受傷
但犧牲左大眾擇快慢上落樓梯既權利
而家咁趕時間既人可以用最快速度上落,唔趕/攰既讓時間比趕既企另一邊,各取所需,大家都無損失
兩邊都企,趕時間既人受阻,唔趕既又無得益,贏既係鐵路公司,所以無人想跟
點解唔可以?
塞到去閘口啦
唔急就行路 搭巴士啦 鳩頭
留名睇香港人互屌
講到行個capacity低咁多都冧 咁你吓吓企滿到100%就唔冧咩
有人解決到唔想行又唔想等嘅撚樣
喺入電梯前左邊打尖入右邊
我一定支持左行右企

答案係呢個問題回帶左無數次都無解
左行右企係規矩,咁打尖呢?都係規矩?
冧未啊 等撚緊你全家同我一齊冧檔啊喂
我日撚日次撚次都行緊啊等撚到自己冚家剷都未撚搵到第一單因為行而冧梯嘅sample畀我睇 仲咁撚多嗲又講唔到有point嘅野

咁撚廢就咪柒上嚟撩交嗌啦勁撚垃圾
即係咁講 咁撚廢就返入去老母個閪度再讀返幾年書先
其實講咩一邊行一邊企會增加損耗 又係偽命題嚟
班engine唔會做Main? Main見到有損耗唔會做嘢?
唔知鬧乜班崇日撚喺度J人地教左右企

我住撚緊日本啊 日撚日搭冇撚見人理鳩過佢

啲日文字名仲喺度打哂飛機 出到去咪又係碌柒咁排右邊
理想 VS 現實

搭𨋢囉
其實大陸以前都係推行左行右企
唔係你條垃圾撩先咩
講左之前冇唔代表唔會有
你自己垃圾唔識字就收皮啦
等左成日以為你條垃圾死撚左
你條垃圾d point係邊
我一開頭已經講哂,你條垃圾唔識字真係死撚左佢啦,即係咁講
你又要撩又要廢又要垃圾盲撚

死撚左佢垃圾
遲啲班撚樣進化到路軌都行到
之後你話路軌唔expect俾人行,佢都會屌你一餐

正確做法就係預早出門口
如果你覺得早出門口令你成個返工嘅時間長咗
咁你可以搵份短時間嘅工
如果你因為份工短時間咗令到收入減少
咁應該係你嘅能力問題

唔通一個GoGoVan海迅為咗30分鐘做到支靚旗
可以由元朗送貨到筲箕灣劈到180咩?

自己能力問題,唔應該將風險同危險轉介到社會
日本社畜而家收工
唔該你唔識字唔好再吠啦
人地上面都講緊教育,唔跟有咩問題
你條垃圾就講到強制,立法咁,死垃圾傻鳩廢老
唔死都冇用
左右企穩係無得輸

你話點解唔比人行,唔比人選擇
有樓梯行㗎嗎

台北
都唔知係咪為咗班大陸閪落嚟推呢樣野
都好有係可能呢樣野
成撚日都見大陸閪塞哂兩邊架啦
其實2邊企好撚過 成堆人排右邊
左行右企根本係當年地鐵提倡同做宣傳。後來發現長期所有人單邊在電梯上行走,對機械損耗比正常使用大。到而家就宣傳企定定
幾撚時有撩你問你有冇第一單嘅例子 畀唔到都算
一嚟就咒鳩人都冇諗住理性討論咪屌柒你

你又係屌極搏極都係幾句 嗌人死 冇撚料到都唔知係咪中學都未撚畢業仲匡智出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞