港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
香港中古廣告: 愛滋病是絕症(政府宣傳)1987

hk80adloversinc1990b
Views
Sep 7
https://m.youtube.com/watch?v=46NVqTwljHM

@waihotung2349
11 months ago
睇嚟80年代好多講愛滋廣告都係攪gay
第一級已經過你啦慢慢搭啦
得閒企班人姐係唔趕時間可以慢慢排啦
畀班趕時間跑電梯先夠快
total utility先高
所以你老母比人屌既時候
條賓州同你老母塊西既相對速度唔係零
當班人冇人想行,左邊有一個企就醒目成條隊尾一齊兩邊企㗎啦
但啱啱落車唔空返左邊出嚟俾人行,想快嗰啲就俾人塞死
我覺得OK喎, 下面張圖先係扶手梯應有嘅速度, 我覺得可以快多兩格, 到時就唔使爭行定企
係,唔跑死全家
尤其市區繁忙嘅站,長期都有人趕時間
其實係
我不嬲支持少人企右邊
多人兩邊企(因為你根本唔會行到)
但係啲企撚永遠串串貢少人都要塞人
啱一半
你呢啲唔識轉膊

識應該企一邊嘅時候企一邊
可以企兩邊嘅時候企兩邊先係真香港人
可唔可以搵返啲相關資訊出嚟
如果搵到即係話佢喺度自打嘴巴
你企定定係電梯
relative velocity係0 (相對電梯)

行多幾步relative velocity咪唔係0
點解唔肯行?
最仆街係扮行左邊然後攝去右邊嘅on9
直接行上去啦
一係咁啦 所有電梯轉單行
加闊樓梯 焗鳩所有要返工返學嘅人行樓梯
原來有啦
點解要同電梯既relative velocity 唔係零?
你有精神病?
拆撚曬啲電梯起樓梯,你班冚家鏟咁鐘意行啦反正
跑樓梯好撚熱,又慢
跑電梯最少快成倍
加上係一條直落唔使係到轉圈

中環 金鐘呢啲朝早左邊永遠有人行
左行右企去人流絕對快過左右都企
唔應該左右都企

其實英國都係左行右企
係最近香港先叫人兩邊都要企,阻住地球轉
2邊都企 會消化得快既Assumption 就係
所有人既步速都接近一樣 同埋 唔會係出入電梯口塞死
同揸車一樣
大直路大家都同一速度唔cut線 咪消化得快囉
有人要cut 左cut右 咪會搞到後面

個問題就係 社會上係咪人人都步速一樣先?
highway上 「就算撇除cut線轉路口」
又係咪每架車都車速一樣? 巴士 小巴都有限速啦

更何況無考慮路面情況既行人數目遠多過揸車
例如 死老野 上到電梯口 夠擔死企係度唔郁
女人拖住小朋友既 一上到去就企定定 要平排拖左小朋友先行

有得行 我會選擇行好過
無得行只係因為我比人塞死左
想行咪左, 想企咪右
左邊無人行嘅,
到時你企埋左邊都無人理架啦,
有咩好嘈
我明
但班企撚唔撚明
其實冇乜野好坳,鍾意行咪行,鍾意企咪企囉,如果你企左邊前面有幾十人企喺度,你都係要企啦,唔通你一個打十個咩,多9如🫢
啱啊
但係企撚話唔高興 要塞住你先夠型
我從來未見過有人對住成條企話要行
淨係見過好多次一條友塞住條龍
繁忙時間大家都好想行
一有啲死廢中廢老擋住左邊
全部人都伸個頭睇係邊條仆街block撚住條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞