港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
所謂「兩邊企比較有效率」本質係上帝視角同數字式管理。
現實就係有人需要快,有人可以慢。
基於互讓,先約定俗成有左行右企嘅社會禮儀。

硬性要人兩邊企先係假文明真馴化,估唔到咁多人支持。最終得益係月台嘅吞吐量,數字黎。對於本身需要快嘅人,其實一定係慢左。
其實兩邊企係清人流快,對地鐵好
一邊行係個人快,企果邊勁塞,對地鐵唔好
所以地鐵果邊係會叫你兩邊企

講真你行快得去邊行得既都唔會係長梯
2-4層長梯都唔多見人行既

人多堅持要行既遲早又一單人踩人
講撚左咁多頁都冇人講到精髓

根本就係有班撚樣一路行一路㩒電話先拖慢個進度
你試下地鐵排上去果陣唔比拎電話,我保證班契弟想急急腳走,成個流程快一倍
仲洗撚分乜野左右鳩企?
個邏輯有問題,你不如實測下點解右邊排隊會影響到左邊行路?
其實就好似一條行人路
幾條友一字排開霸住曬條路慢慢行
你只係講對錯嘅話一定冇錯㗎喎,又唔犯法
係乞人憎咁解
咁要請多啲月台助理繁忙時間企定定係扶手梯左邊喇
你個全世界其實得香港一部分人係
要快咪跑樓梯囉
香港人咁趕時間
冇可能兩邊企
根本只有極少數人急

大多數行左邊嘅都係因為右邊排晒隊
但怕咗班左行撚嘅人黎
人哋無叫你行左邊
你理佢嗰吓又幾撚搞笑
得新香港人同廢老會見到有人左手邊行緊都仲企左手邊唔郁
正常香港人一係企右邊 一係行左手邊
又或者企左手邊 但見到有人後面行上黎時會主動向前行/企返右邊
覺得右手邊多人時等唔到時會左手邊行而唔係企喺左手邊

要快消化人流就應該係兩邊都滿哂人但一邊係一定要行一邊就可以企
所以話咩野要快消化人流既人就應該係要兩邊都行tim

但大部份人覺得自己等得可以慢慢黎所以自律企右手邊
所以就會有種吉咗一邊搞到好似好多人塞喺到既感覺出現
但你覺得慢既 左手邊咪有條快捷通道比你行囉

你當少咗一條路
咁本身速度選擇 企電梯係1 行樓梯2 行電梯3
但左企右企就逼人得返 企電梯1 行樓梯2 行電梯1
當你話人流分散咗可以快啲到電梯所以唔係1
咁企電梯1.5 行樓梯2 行電梯1.5好咪呀?
咁同樣咪少咗一個選擇
急屎可能就係差嗰少少搞到瀨出黎
有時電梯最後有屎喺到可能就係呢班左邊都企埋既人搞出黎
行人運輸帶都有人行有人企啦

同埋左行右企有時前面有個老人家企右邊到盡頭行得慢會頂住
後邊既人可以閃去左邊
試過有兩個老人家左右都企
一落完電梯兩個都行得慢搞到後面班人出去無位行差啲壓落去
前面既差啲推跌老人家仲要比老人家屌
條友又屌返老人家都試過

所以有班人話咩左右都企既
一係新香港人一係廢老
日日都見到左邊一堆死撚樣
行到電梯前先嚟打尖
嗰班唔撚想等又唔撚想行既撚樣
打尖CUT線就拉長曬右邊條龍
同時阻埋左邊去行喎
上次有條柒頭攝咗我前面仲要企定定
我一腳呻咗落佢背脊先識行,仲口up up
我每日都行,認真唔係好覺你講既問題會令到左邊真係塞住,最多都係收慢兩腳行入電梯,一踩落電梯個個都一直向上行唔會塞我諗緊如果變做兩邊企真係慢到頂唔順,特別河文田站依d電梯勁長諗下都知企到尾一定慢過行
香港真係退步,三十年前係林狗,而家又係林狗

實測就係呢啲點阻 都阻唔過企左邊啲撚頭
行既就不嬲都知行一定快d,講兩邊都會企快d既人100%平時都唔撚行,佢既角度係d人塞到佢排勁耐都未上到電梯
猶太人都仲守緊律法
唔係個個位都有樓梯
唔係條條樓梯都咁闊

你上緊去 有人逆線落緊嚟
同你順線嘅又有一堆人係慢慢上樓梯
點樣跑???
唔地獄式行路 , 點樣地獄式工作

雷鼎鳴呼籲香港整體要肯「地獄式工作」、勿「躺平」
左面企定定既老人家矮細
後面想行既人伸出頭望只見到行到老人家後面被逼停低既我 , 而望唔到老人家
好尷尬 , 想大聲同後面講唔係我呀
講企兩邊有效率嘅人肯定 econ fail, 唔知咩叫utility
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞