港鐵「左右都企」海報離地都呢

1001 回覆
880 Like 458 Dislike
人唔多 可能啱
但係當人多少少 電梯前一堆人等右邊
左邊得返好少人
趕時間既都一齊喺後面等

左邊空咗先真係資源錯配

真正善用資源 應該係
人多 就左右都企
人少 就左行右企
要罰嘅話,以現時附例已經可以罰到
話你「不遵循指示」就可以

21. 遵從告示

(1) 任何人在鐵路處所內須遵從本附例及所有告示及指示牌的規定和遵從任何人員的合理指示及要求。 (2) 在不損害第(1)款的原則下,如某人員認為列車已客滿,則如該人員有此指示,任何人不得進入或留在列車內。
簡單經濟學 但係唔識落assumption

冇諗過大部分人都做好time management唔會趕/想企休息下
先唔講安唔安全同會唔會易啲壞,因為未見好強力既證據

剩係講兩行企係咪會快啲呢個問題
你咪試下返工時間去香港站睇下囉
左邊全行都係僅僅消化得砌啲人

成日貼個紙上談兵既simulation出黎有鬼用咩
嘥氣啦
未見過有人因為喺地鐵講粗口而被罰錢
睇下台灣
右企啲人會行去隊尾排
香港會係隊頭插入
澳洲都係企左
某D站見得多啦。

附上上面BBC條片既示意圖:
你同我講嘅有咩分別
其實香港好多法例都係咁,定完係唔會用嘅

不過而家執法部門好鍾意用呢啲冇用過嘅法例出嚟告人
無計 打尖呢個問題真係難搞
依張圖幾時架? 1992? 戒咗奶未? 依家仲飲緊奶?

BTW, 依家係推行左右兩邊企,香港日本都係,左行撚急就一係行樓梯,唔好拍人,唔好推開人,唔好賴清高
又係林狗
你仲未計埋啲廢老一上岸就會等係度思考人生
仲有
企右嘅一上岸會行去左邊
企左嘅會行去右邊
成日一上岸就俾隔離條友閘住
次次都有個麻甩佬成個女人咁番工放工時間企係左邊唔行
左住d人轉線
明知自己行路會PK就排隊企右邊啦
會唔會快左我唔知呀
淨係知會好似m記咁冇左priority全世界排同一條隊
你買一個包趕時間定一個餐都係要等埋前面買十個餐嗰個呀叔

對企業可能係好事 穩定又易量化
對user就未必 冇左彈性

我覺得香港同隔籬地方啲人最大嘅分別就係個彈性
唔work可以好快搵過個方法 個個都識執生面對唔同情況都可以有solution

啲嘢唔洗人講唔洗人教 岩就做

講到明就寢啦

而家嘅譚仔一睇就知唔係香港人管dllm堂食要等埋外賣單
你哋要講錢先得,

話保險唔包因為行走扶手電梯所帶嚟嘅傷害
左右都行最公平
你唔趕時間又想一樣快?
我想躺平但有錢過李嘉誠添呀
戇鳩仔
(no offence)
文字 = 思想旣載體

巴打用「香港同隔籬地方

其實已經為自己旣 想像 / 彈性 設限
根本連拖喼大陸人都識 (唔好問我點解佢地唔去搭lift)
大家都係俾咁多錢
點解要為咗你趕時間而浪費大多數人嘅時間?
你隻腳唔得咪企定定
難道你瘸腳要大家陪你先叫公平?

Kam撚以為自己好型嘅回覆
共產主義大鑊飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞