生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
最唔明就係你要用你餘生去成就個仔
希望佢過得好
但二三十年後佢又要犧牲自己餘生去成就你個孫
咁咪即係要等到有一代終於唔生先有幸福

咁點解唔而家就唔生
起碼幫你老豆阿爺太爺祖宗十八代實現願望
文字就係表達出 生仔需要付出極大代價

冇寫個d 你咪撚係到藍色窗簾 ff人個心諗咩

有你依d自以為是既人做父母 喊十聲
你個po講嘅嘢,未生已知會發生及面對,唔係生左先嚟怨吓?

你弱智?
生小朋友就要比哂最好嘅佢
咁係唔番工伏到仆街
而家啲細路,又興趣班又遊學團,個個月都要幾千

幾十萬小學都未必夠畢業
講到尾唔係生仔問題,係你嘅錢問題
係有小朋友伏到仆街
冇小朋友 爛命一條 餓死都冇問題
有degree都係照做垃圾工
依家係香港窮人會繼續生,中層唔生,人礦繼續供應
生仔係俾荷爾蒙牽著鼻子走先會咁做
同畜生無分別
我識人算早生 養大仔女出哂身之後佢話如果俾佢揀多次佢唔會生
你係咪on9呀?

分析緊嚟寫呢段文字嘅intention ,你屌鳩 返我自以為是? 我亦都冇話你一定係, 你話唔係咪話唔係囉

生完個仔先嚟怨個仔帶畀你麻煩,你連做人嘅基本條件都符合唔到,你小學雞?

你個仔有你呢個父母真係離家出走好過啦
上邊咪講左
知同唔知都係要 付出極大代價

咪撚柒左 又偷偷扮冇野 用第2個回覆啦

有你咁樣既小人做父母 小朋友成長回樣光明正大呀
養兒防老
睇完決定 唔生
我財自了
生咗個亞氏保加做世界首富Elon Musk

巴膠鐵膠
而家香港多咗私立大學 幾十萬交4年學費 差唔多啦
但唔計養仔囉
無degree工都無
所以叫你咪撚係到藍色窗簾
你錯撚曬呀
分你老母析咩
唔一定, 依家可以變性
就算冇身體問題
生咗個仆街仔反叛又犯法又自甘墮落仲撚慘啦
所以唔撚生仔先係對自己最好 又慳錢又慳心力
我明 所以迷失東京真係好正式

Bob: It gets a whole lot more complicated when you have kids.

Charlotte: It's scary.

Bob: The most terrifying day of your life is the day the first one is born.

Charlotte: Nobody ever tells you that.

Bob: Your life, as you know it... is gone. Never to return. But they learn how to walk, and they learn how to talk... and you want to be with them. And they turn out to be the most delightful people you will ever meet in your life.

Charlotte: That's nice
人類文明發展得太勁搞到社會好撚複雜
動物邊洗諗咁多咩人生意義果D野
動物一生就係出世搵食求偶交配等死
人類幾撚煩急屎都要忍到有廁所先去
3X度仲要全套老西/戶外工作
動物熱就浸下水先啦
所以現代人愈係見識多就愈唔想生仔
因為太多野想玩太多野想做仲會思巧人生意義生育對自己意義
未有人類文明之前生育係好似電腦程式咁理所當然就要做
現代人生仔說穿了只係維持國家/社會運作
對自身近乎零好處,就算當防老都未必防到
一來仔女自己都識思巧佢未必養你老
二來就算佢真係好孝順想養你但社會有機會搞到佢自己都養唔掂
望下支那幾多大學生失業搞到要扮冇讀大學搵藍領甚至送外賣
佢地想養父母都養唔到啦
又偷換
生仔係一個無得後悔嘅決定

你去問啲家長,佢會話:「有咗子女嘅快樂係替代唔到」
當你同啲家長熟咗之後,有機會約到佢哋就會話:「 今日搵到人幫手湊佢哋,終於甩難」

邊個係真心話你自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞