生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
打機都可以魂系辛苦過教仔
相反好多人覺得湊仔好開心
呢啲嘢有乜好講
連登-》公海-〉連登

連登最後一代係90 00 後
我就唔算特別鍾意小朋友 , 平日放假只係鍾意係屋企HEA 下,打下機 , 果陣人工又低,加埋我老婆先有55K , 不過當初係我老婆好想生, 所以都無咩點諗就生左第一個

生完之後我自己都唔覺太辛苦 , 照顧BB (即係餵奶,換片 , 哄睡 , PILLOW TALK之類) 都無咩大問題 , 不過係少左好多自己打機既時間 , 果陣個囡未出世前我都仲有玩下LOL 果種要即時戰鬥既GAME , 但至從有一次玩玩下個囡喊 , 我被逼AFK去睇囡 , 然後番黎已經由順風變成得番主堡 , 隊友嬲到叫我個囡大個去做雞 , 我就戒左無再玩呢種GAME
但老套咁講句 , 放工後見到BB 對住自己笑 , 到而家番到屋企時佢係咁想痴住你嗲你果陣 , 我自己覺得洗再多既錢 + 時間都值得 , 個感覺係我自己人生好少感受到 , 個感覺似係中學果陣成功引到曖昧對像笑 ; 或者係同初吻揸波結婚等等既感覺好似 , 好難忘記
為咗人類繁衍落去
多謝你嘅付出
唔洗講到唔生仔就眾人皆醉你獨醒咁嘅
又無人逼你生 你唔想生咪唔好生
過自己想過嘅生活

想生仔嘅人咪生仔囉
唔想生嘅咪唔想生囉
唔洗咩理由

尊重返其他人嘅決定
生定唔生無話邊種生活更加優越
我明 依家我養隻狗都有依種感覺
講得唔好屌柒您!
以前d 人要生仔就係因為多個人多雙手

農耕民族就多個人落地耕田擔水種多d 地就多d 糧食
遊牧民族都一樣幫手放牛羊,打仗搶野都疊馬d
上面d 輕鬆野講緊五六歲已經做到
而古代只要餵飽就夠成本少到唔計
教育亦都係跟住做唔洗畀錢學
變相五六年就由一個支出變成收入

就算工業時代都可以十五六歲推佢入工廠
反而現代要供書教學到廿幾歲先出社會
仲未計中途要課金零用錢補習班電話衫褲鞋襪
生著個蠢既搵唔到工即係仲要繼續養
經濟誘因係現代社會真係唔大
仲生小朋友真係純個人興趣
成段內文 邊到睇到我唔尊重其他人決定?

直頭咁講 我成段內文邊有人提其他人?

做人老豆老母做到咁快有老花?
人類絕種對窮撚有乜損失
你唔生都生左不如學外國放養mode算
教到佢有自理能力 識獨立生活 做人正常唔好做大仆街就算啦
其他聽天由命
樓主呢d典型窮L係咁,後生個陣怨鳩老豆老母窮,黃金年代唔識買樓置富,窮人生仔正仆街。
但佢又行返同一條路,搵得錢少又要生,佢的仔女大過左又會講同一堆野,週而復始,代代相傳
唔係想講你唔尊重
我只係想講自己會尊重
連登仔成班細路肯定唔會明
隊友個度笑左
諗起以前玩魔獸d台仔又係玩玩下走去倒垃圾
咪下一鋪囉
洗唔洗咁激動
過自己想過嘅生活

屌奶星 你第一段極有惡意

依家又縮

乜嚟

過自己想過嘅生活

同埋咁樣叫尊重人決定?
karen女拳班撚樣
以前會覺得養竉物可以代替小朋友...只要你可以接受佢地一定早走過你,一次又一次嘅離別,好運嘅十幾廿年,唔好運嘅幾個月成族收工...
最後決定追個尾班車生左小朋友,麻煩野一定會有係必經階段,但係望住佢會幻想到未來睇到希望,呢樣野係竉物比唔到嘅。
不過呢D野人人唔到,識人生完日日嘈交之後離婚

而家同個女講,當年我抱住訓教嘅妳打四天王DS
連登就係咁
其實最諷刺係如果佢覺得乜都冇意義
咁開post本身都冇意義
樓主而家都係冇意義
我信撒但㗎屌你老母😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞