生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
應該可以嘅
老婆唔撈做Full time mom,時間實有。
錢就唯有再慳啲使啦,生活要嘅嘢都唔缺。
生左仔都有好多可能性,生仔同唔生仔,兩條path 完全唔同,有咩可比性?

先唔講依家啲人連結婚之後住邊都未搞得掂,個社會對教育嘅觀念又搞到越嚟越複雜,生活成本上升,購買力下降,加加埋埋先搞到啲人唔敢/唔想生。

我個人就因為懶,又覺得未玩夠,唔想努力搵錢養家。
佢係唔準人覺得生仔會開心

佢地只想聽想聽既說話,例如窮人生仔正仆街,我們是最後一代
生仔最大問題係返唔到轉頭
打機最多咪del game
生完仔唔係咁易棄養
我反而係覺得呢一代唔生係因為上一代既自私父母,離婚單親掉低仔女棄養既多多的是,令下一代都覺得做人都係要自私D,但又唔想下一代同自己一樣受單親之苦,所以就選擇唔生, 廢事害到下一代。

唔傳宗接代先係對自私父母最大既報復仔女既不孝好多時都係學咗父母。
有d人人生係好成功 好完滿 好幸福家庭

而且仲可能有上一代幫忙或者上幾代傳承既資源

但總有人偏蠢 無咁叻 搵得少 無上一代幫忙

人無得同人比 但呢類人 都會生
佢地一生就仆哂街
萬幾蚊 住劏房 生2件 0物慾生活
即係唔可以有物慾 耳機 switch ps5 影音 電視機 電腦 全部都唔掂得 生活用品洗衣機 雪櫃
全部有咁平買最平 d衫洞補完又補
咁樣一定唔係幸福
你有能力人人爭住請的話
點解要怕失業
總有人條件唔好都會生 愛情力量好大既
中唔中伏睇你點諗
你資源多一定唔洗 比如5萬十萬月入加埋

你請兩個工人帶自己一定輕鬆好多

全部都係錢問題

比好既學校佢 好既補習老師 好既觀念 好既環境 房間 冷氣 家庭唔會日日為錢而嘈 大家開開心心住埋係400至600呎屋內 乜都夠啦

有資源無資源差好遠
又唔使咁極端嘅
傻仔先結婚生仔
我得閒就落club. 叫雞, 去旅行 , 返大陸揼骨3P直落
生左仔咩都玩完
生著劉馬車就...
人生墮落三件套
賭, 樓 ,仔
Can’t agree more

一個唔好彩 生左個異常人類 周凱亮 就仆街
自己父母都親手殺死

何伯個d又係on9 450萬本來係個老野自己

d仔女好似當應份咁拎走哂

呢d所謂既子女你生埋我個份 完全唔懂得感恩
女仔都係想老公養既
你下下諗到最worst既case,其實你乜都唔做得. 踢波斷腳就仆街,食野會中毒又仆街,出街會撞車死又仆街,溝女扑野又會中性病
中產比資源養都唔見得做翻人才/專業人士
窮養你期望小朋友自己發力入Band1讀三大
我信

冇見過佢地兩個鬧交
明明karen條傻閪平時咁鐘意笑d所謂大男人
結左婚生左仔, 樣樣野都要睇價錢
睇場戲都唔敢, 太貴
講到乜春都冇用
生仔又慘生存又慘
咁又唔見佢哋即刻去結紮或跳樓
唔通一邊湊一邊翻工咩
咪玩啦
你自己未去生撚飽去囉屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞