生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
異性戀嘅問題
養十幾年之後激多你10 8年先有機會收成
所以而家好Happy
你個名咪答咗個意思
你都幾撚癲上面ching話認真想搵人解答下,你就一黎就assume人地會逐樣反駁而家有話要說服你咩,或者有叫你說服人咩?問下覺得個意義係咩咋嘛,如果你自己都講唔出你認為既意義係邊,唔好講話咩人地反駁啦,本身你都不攻自破啦
搞清楚 財自係咩
咁養小朋友一定係令財自難左 依句係客觀事實
我句野都係講客觀事實
當然有人生仔都財自到
但同我講既野冇衝突

你搞清楚先 咪撚柒左就亂發脾氣
遊戲人生 都係其中一個人生可能性
係現今社會玩到生仔成本極高
好似你咁講生完之後既人生都剩係為仔女而行
你話放棄部分野都話
依家生活基本上你要放棄晒你原本生活既所有野咁濟
所以生活成本高既地方生育率只會越黎越低
上面已經講咗一次,quote埋俾你:

其實好多野都係講個人選擇同樂趣. 有人鍾意打波,覺得踢波睇住自己進步,入波得到快樂,就會去做. 即使有機會踢到斷腳受傷,都依然覺得值得.

同理有人同喜歡既人生仔,用心湊大佢,睇住佢成長,都一樣會得到快樂,甚至將呢份快樂分享俾自己個仔,都係人生既一種樂趣. 即使日後個仔有機會點點點,但個過程既樂趣,辛酸,都依然覺得值得
依家生細佬仔
每年熱少少,2040年個夏天講緊接近40度
成個地球唔會有可能返到轉頭
人類百年經濟發展,chur盡幾百年地球資源
後代幫手還債
呢啲post根本鬥怨氣
佢哋老豆老母對佢哋唔好
自己又冇本事
就覺得乜都冇意義
好心就擺埋接住個幾版啦,你呢啲就真係叫斷章取義
一向生仔都on9
做父母有咩意義? 因為呢班人係主流,
因為所有物種都係想延續後代,
但呢幾十年都開始變得唔係主流, 好多人結婚都唔生
環境惡劣會不再求存 (好似係)

如果要問埋點解人會強逼自己搵另一半, 因為人類係群居動物
直接飛去結局啦
生仔係最大嘅龐氏騙局
當人類讀得書多
就會覺得野獸生番本能冇咩意義
樓主係一個唔合格既韭菜
我認同佢喎
財自本身講緊唔駛做
好高境界
有嗰個境界根本養仔嘅錢九牛一毛
响香港財自大概至少三千萬cash
你有冇見過幾千萬身家嘅人會話養仔令佢財政好大負擔?
就算兩公婆專業人士當搵廿萬一個月
都唔會話生仔攪到財自困難
係窮撚先賴個仔攪到自己財自困難
預備定20年後既首期,起碼一半樓價首期先好叫首期,當你20年都唔升,一個仔女你預250萬啦。唔係唔好做人父母
做人父母個班就係你咁樣既質素

所以呀寶先會講:「人類永遠會犯同樣既錯」
讀壞腦嗰啲直情會中二病
覺得生物做乜都冇意義添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞