生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
好中肯
唔會。。
錢只係分配資源工具
錢唔係重點
重點係資源

資源同科技先係決定人類滅唔滅絕

最簡單ai已經可以取代窮人階層
其實講到尾都係關錢事
自古以黎其實有兩種人一直都生緊,係咁生
第一種係有錢人
有錢到生完個成本根本冇影響佢本身生活質素

第二種係窮人基層
因為由備孕到生產其實成本好低
本身無知識唔識計劃自己人生有咩問題生完先發現
而且窮人本來對優質生活都冇概念

唯一出生率改變緊既係中間嗰浸
識得規劃自己人生,但經濟能力有限
如果要犧牲或者降低自己本來既生活質素去生仔
愈來愈多人選擇唔生
其實講到尾都係關錢事
自古以黎有兩種人一直都生緊,係咁生
第一種係有錢人
有錢到生完個成本根本冇影響佢本身生活質素

第二種係窮人基層
因為由備孕到生產其實成本好低
本身無知識唔識計劃自己人生有咩問題生完先發現
而且窮人本來對優質生活都冇概念

唯一出生率改變緊既係中間嗰浸
識得規劃自己人生,但經濟能力有限
如果要犧牲或者降低自己本來既生活質素去生仔
愈來愈多人選擇唔生
好實講,你估唔生就無其他野煩咩?人永遠都係做孩童果陣最快樂架喇,大個左除左自己食自己,仲要向其他人負責任,無得避架喇
好實講,你估唔生就無其他野煩咩?人永遠都係做孩童果陣最快樂架喇,大個左除左自己食自己,仲要向其他人負責任,無得避架喇
識啲垃圾年過半百一日工都未打過,仲要唔係有米唔洗do果隻

生著呢啲人渣含撚都無味
最後得返李嘉誠呢類人可以生
內文有依段

「生左仔 咩都冇曬
就算積蓄有幾十萬 都覺得如果失業就即時仆街」

明顯就係個仔優於我自己
擔心維持唔到個仔既生活

不過你依d點會明呀

無腦勇者無敵
內文有依段

「生左仔 咩都冇曬
就算積蓄有幾十萬 都覺得如果失業就即時仆街」

明顯就係個仔優於我自己
擔心維持唔到個仔既生活

不過你依d人點會明呀

無腦勇者無敵
本來無一物,何處惹塵埃
點會冇意義,至少你有一大筆財產就想有人繼承
你當人生爆機2週目關卡成就
問題係好多人1週目自己個人生account都未玩得掂
生仔緊係搵嚟搞啦
Karen分身又出嚟講廢話俾Karen可以入黎廢噏
係,搭飛機會摧毀埋人地
兩個人加埋月入7萬屌打一半以上香港人?
咁你阿爸阿媽係咪一樣使咁多錢響你度,比你揀你係咪寧願唔生你,你無響人生體驗過呢個世界?你而家的諗法有可能係你老豆當年的諗法,亦有可能係你仔未來的諗法。
生完仔會乜都冇曬未又係你窮
你去車區成班生完未繼續有車有樓去旅行
大佬 貨幣膨脹 通脹是常識吧?
香港入息中位數先二萬左右

之後我又要牛天使仔出來?

之後我又要舉天使仔出來?
40年? 起碼到你死啦
睇下梅媽同梅啟明
首先對大自然好有咩好處
然後到時你個仔又出嚟開post屌柒你
窮人生仔正仆街
講嚟講佢你都係想表達窮人唔好生
但又唔想認自己就係嗰個唔好生嘅窮人之嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞