生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
所以係呢個moment既問題 我都經歷過
照顧小朋友 而家對你黎講係負面野

但到你有個女 你就覺得佢大得太快
同佢玩同照顧佢既時間真係好開心 同興趣係兩種感受黎
其實我都係到左結婚買樓都做晒,
到無野好攪又有錢多既時候先諗生仔。

第二兩個大左一人分一個單位比佢地剛剛好
教佢地,睇住佢地大不停進步會好開心,
琴日第一次整野食比大家食,好歡樂。
我自問自己未去到唔憂柴憂米既地步都真係唔會諗生仔,除非我可以保證自己老咗都財自到, 唔駛個仔女養返轉頭先想生。

其實我原生家庭原本都好好, 但炒樓負資產蝕哂D 錢之後夫母成日為錢嘈交, 結咗婚搬走咗都日日同我講錢,講錢真係咩親情都冇哂, 仲想將當初炒樓貪錢呢個決定係為咗我地既生活好D 所以先會賭身家輸哂,咁我寧願佢地當初冇生我,咁就唔駛為錢煩腦。

所以冇錢真係唔好撚生
咁你都好幸福,有錢生同冇錢生個滿足感真係天同地既分別
你而家納嘅税咪幫手俾兩皮人哋,同供啲細路幼稚園到中學畢業

有借有還
然後大個左出黎番工果時日頭就比老細當係狗
番到屋企就比老婆NTR
其實細路出世果下開心既只係老豆老母
小朋友只係未比現實衝擊
人生而在世就係痛苦, 唔相既你今日記住我呢句說話先, 總有一日你會感受到
根本主動去帶生命黎呢個世界延續呢份痛苦根本就係蓄意犯罪
最後攬炒
呢d天性一律養番隻寵物就解決
人生真係好艱難
養兒防老就一定錯
個仔女唔係生出黎比人當免費看護既
你對佢夠好佢第時自然會照顧你
但係要清楚照顧自己係自己既責任, 而且係由後生開始既責任, 良好既生活習慣, 健康既飲食
仔女冇責任要承擔你後生放縱自己做成既後果
其實同錢都無關,係睇個老豆老母點諗
如果無錢但又要追求人哋啲生活質素就有問題

香港啲政策本身好適合窮養細路,只係個環境令到乜嘢都要爭一餐
終於有人明白拍拖結婚生子女係大伏黎
西方政策,東方文化,所以香港嘅細路都辛苦。
其實我都覺得屋企窮,但係有小朋友真係好開心。睇住佢一日一日咁進步同解鎖成就,就好似自己解鎖成就咁興奮。屋企有細路,人生目標都清晰啲。
BTW,我就係俾$$$去IVF然後幸運地work咗嘅父母。來緊諗住追多個,因為一個細路單人匹馬點都冇兩個合力上陣咁好打,兩個人集思廣益,互相扶持,先容易喺社會立足。始終父母幫唔到啲細路一世。
噤你又知佢地一定唔開心
講呢啲無意思架喎

而且成個中心都唔係「痛唔痛」

事實人地有錢可以選擇個月都係侍產假
作為打工仔就陀住返工

有錢可以私家開刀
無錢唯有公立自然分娩
識諗唔生仔嘅香港女性真係好難得
開心地自殺?

咁有錢一定好多野都好左

但開唔開心 有時唔關錢事
賓賓開心? 有錢? 泰國人開心? 有錢?
香港人呢
可以有運氣嘅 愛因斯坦同牛頓老豆老母都唔係特別勁
屌大人地啫,俾人屌大就驚
生多個就真係有錢有時間先好諗
唔係話怪邊個 咁一生自己人生即刻有重大改變而且不可逆 跟一世
好多人問生仔有乜意義。

其實意義係你賦予,一念天堂一念地獄。
意義每個人都有唔同睇法,你覺得好有意義但人地可以覺得一文不值。
你會唔會諗多咗,係兩個互想狗咬狗骨想分你舊錢多D? 你睇吓人地D 兄弟姐妹當老豆死既時候有幾和諧地分身家先啦。 仲有你有冇問過而家呢個細路想唔想咩資源都俾人分一半先? 我見好多兩兄弟個阿哥想個細佬死好耐
其實原題係討論緊開唔開心咩

我唔明你噤執著開唔開心做咩

其實你係咪好唔開心
因為老個輩唔識諗
1傳宗接代
2養兒防老

所以就有個印象 一定要生 應該要生

然後做仔既呢輩 不孝個d大多數都唔生

因為佢地唔會對父母有幾好 直覺會諗 生著我咁不孝生黎把撚

另一樣會諗生左個智障又咩一世

第3點 自私既人都唔會生
由細到大係資本主義下成長既自私香港人
只會盡量將所有資源比自己同伴侶
自己享受就可以了 餐餐大魚大肉 總好過 100蚊煮一餐養4個人 少好多煩惱 人越黎越聰明
都知道生仔係個伏 所謂既幸福都只係BB仔個幾年好玩 大左不孝頂嘴冷暴力 相信只有為人父母知道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞