生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
你講你自己?
次次講到冇嘢講就响到扮白痴又玩泥漿摔角
講緊你
係喇係喇
你個post好有道理喇
生仔真係冇意義
你老母生著你係佢一生最冇意義嘅事
呢啲人最鍾意拎一兩個極端既例子黎一撚鳩打一船人
最搞笑係佢仲要強調自己都係同樣觀點但係理性既,好撚嘔心
事實如此 發達國家全部出生率下降 得返班窮蠢宗教傻西生生生
叻人用唔生去對未來投票
事實唔生就係舒服 生左舊野出黎又要賭佢無病無痛生生性性
長憂九十九真係唔係9up
連登洗埋成個東亞既腦 真係好撚有影響力
終於入重點:環游世界可以quit可以skip
笑撚左
唔生仔財自 = 人生差唔多爆機
我中意我嘅人生點過就點過
除左物理定律同法律嘅限制外
基本上所有野都係由自己操控哂
你真係講得啱㗎
我第一句真係屌鳩緊你
所以個惡意冇feel錯

句唔生仔就眾人皆醉你獨醒
意思係想同你講 你所講生仔無自由
未來又要洗好多錢又剩
呢啲缺點你估揀生仔嗰啲人唔知咩
得你先知咁獨醒
啲人咁都揀生仔就係覺得呢啲犧牲值得囉
你個人悲觀
我有朋友生咗仔諗野都唔同左好多
覺得自己人生more complete
又會理解左佢自己父母多左 明白佢地感受多左
咁呢家呢個年代大把人唔生仔
你自己on9 啫
我內文都冇
「生仔真係冇意義」

依句wo

生仔個班係精神緊張到有被迫害妄想症?
買書 校服 興趣班 補習

1個月計埋兩公婆洗費 水電 交租

2皮幾基本 食好小小/出去玩再加

你左cut 右cut 小朋友啲經費

不如養貓狗算啦
唔想生 支持你唔好生 咁都唔尊重
唔通你唔想生然後逼你生先算尊重
荷爾蒙影響
岩就得啦
最怕人 自打嘴巴 講完又唔認

討論來都曬氣

冇啦啦扮唔記得自己講過d咩

最撚憎依d父母
基本生活洗費你唔生仔都會有
生完仔幾個月用到幾十萬咁犀利
都係嗰句
你講堆嘢係based on你窮得幾十萬啫
其實生仔前應該先問吓自己ready 未
Ready 既意思唔係係有冇經濟基楚咁簡單
係兩公婆心智ready 未好緊要
若果兩個都鳩吓鳩吓唔做家務,自己都未照顧到自己, 咁憑咩覺得生多件出來你會湊得掂?

好多人都要全時間搵食返工根本冇時間湊,
只係識得將個B 掉俾工人或四大長老湊,
咁即係根本唔適合生小朋友,
因為你冇時間陪同教個小朋友。

同D 養狗既人一樣,買隻狗返來只係會放工返來玩
但要同隻狗walk 或者陪隻狗呢D 操重功夫都係交俾工人做既撚樣係冇分別。

好多人以為陪個小朋友玩就等於叫養,笑撚死
你岩岩先認完第一句有惡意

有惡意又叫尊重人

矛盾到

我屌你老母 = 同你講hallo?
係喇係喇
乖啦你啱喇你最醒
無人生 社會自然會增加福利 加人工

窮人夠錢養得起自然會生

無限loop 只會在於資源點分配

無可能得富豪生
決定可以skip既,生仔你都可以離婚扔俾伴侶/保良局,你都幾好笑…咩都可以skip同quit既你喜歡唔使討論
你同生左天使症個兩個講啦
佢老母屋企幾億身家 都係太窮先覺得生天使仔慘姐
唔一定 唐氏可能早啲
知就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞