生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
仔留番比有錢人生啦
你講得啱!
一齊ifc好冇
可能輸贏對佢黎講好重要
早兩日先有連登仔話比人BAN 左AC 想自殺

所以可以對應上面有巴打講既野 :
每個人對意義既睇法唔同 , 所以無謂理人的想法/睇法 , 自己覺得值得就夠
邊有伏你, 不嬲都係痛苦多過喜悅
話生完冇後悔都係呃自己
佢哋唔係要解答
而係想圍爐
外國二三線好易入又易畢業
返黎香港叫浸過咸水點都唔同啲
到時個仆街仔掛住海歸個朵搵工溝女已經勝人一籌
咁既質素點做人老豆老母呀
講到尾,你都係話生完仔令你唔夠錢使啫!

咁係因為你搵得少啫!
大把中產生幾件,仲件件送去海外讀書添!
絕大多數人既人生
如果冇一d 寄托就會覺得人生好冇意義
有d 人係事業
有d 人係宗教
有d 人係仔女
呢d 都係好 common 既選擇
而且 proved 好多人一旦沉迷落去
就可以忘記日常入面各種空虛無聊既感覺
因為你會好忙
而且往往目標越宏大
個人就越有使命感、越會用畢生去追求
並由此而生出一種生命既充實感 + 意義感

而你呢個問題係抽身出黎係外在發問
「件事本質上有咩意義」
就好似問緊人生有咩意義一樣
無論d 人點答都冇可能完完全全滿足到你
所以最常見往往係「你做過父母就知」呢d 咁濕鳩既答法

而尼采認為
真正既超人 (越越普通人) 係可以超然於呢種對於意義既追求
不受生命意義所束縛

生仔如果好彩個仔係叻仔
唔好話勁到醫生咁
有份好工/搵到下錢己經好好
最差情況生個唐仔人生就真係玩撚完
唔好話好有錢
有錢比個仔上下興趣班/出黎做野前唔洗為錢愁
呢個係生仔基本條件
但係法國社會上雯雯真係唔係少數
好多人都係無咩準備/連自己都唔係好攪得掂就生仔
好多人剩係將生仔講成單方面付出,但忽略晒當中嘅樂趣同得著

等如條女問你打機都唔知有乜好玩一樣
窮人生仔正仆街唔係問題
問題係連登標準你月薪10萬都係窮人
幾十萬只夠養幾個月咁 ???

你養外星人?
見到身邊生完仔嘅朋友真係變咗坐監咁
即使佢哋幾努力post啲家庭相
但次次聚會出嚟, 見到佢哋羨慕其他人去旅行個樣就知佢哋好慘
大大話話要等到小朋友三歲先可以去啲近近地嘅地方
去歐遊或深度遊起碼要等小朋友13歲
到時都唔知仲行唔行到
為左養兒防老作咁多藉口
真係鄧佢地辛苦
咪好似河馬條友咁想有人包養
你拎上網睇返黎既答案黎講做咩姐想知呢度生左仔既人點諗呀嘛,你又知上網睇電視講果d就係大家睇法?

都唔知你咁撚起鋼做乜中意咪分享下,好似上面話生左之後冇得打機個巴打咁分享下咪幾好話好似細個氹到噯味對象笑咁,唔buy都可以聽下人分享姐唔洗下下答完又點答完又點咁喎
唔係起鋼
係多撚餘
同開個post問麥記好唔好食
但內文頭幾句就話好撚難食
咁都係想圍爐大家話難食之嘛
樓主扮中立聽意見真係算數把啦
當人第一日上連登咩
相信下好啦
9唔搭8 係網上 冇任何證據 冇啦啦覺得自己好過人

咁樣既質素回教仔
教出來都奇奇怪怪啦 那裏來的自信
得幾十萬就算唔生仔
人生都玩完嫁啦
發人深省
你回佢哋係喇生仔冇意義
所以佢哋老豆老母生佢哋都冇意義
就end得post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞