生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
同意一生仔就洗費好大,
奶粉尿片玩具樣樣都係錢,
又要報一堆興趣班,
唔好話咩窮有窮養,
第時窮養到18歲,
個仔會勁唔開心點解人地想報咩大學就報咩大學,
自己想讀個課程都要借錢,
想keep住讀書但屋企無錢,
唔想屋企人擔心只能出黎做野幫補定計。
加埋單身仲快
佢地好鐘意公式化咁:拍拖買樓結婚生仔咁
即係唔係話一定要有小朋友先有資格去討論
但有啲嘢係擁有過先會感受到

所以支持生定唔生都好,唔駛咁出力去說服否定對方
根本就係 只係當權者唔想你打破個系統
你唔生仔 社會邊度有勞動力?你亦都點會甘心做社會齒輪丫
咩叫做冇小朋友,餓死都無問題?餓起上黎搶2手飯都要架啦。

咁係你擺得你自己priority 太低,所以當你有小朋友擺佢係正常priority ,你就覺得小朋友好重要。
最根本既問題:冇錢
邊個叫你貴養姐, 放養一樣咁輕鬆
呢個post真係好癲
勁多唔想生仔嘅人,係咁屌生仔嘅人弱智
講到所有生仔嘅人都係愚蠢,或者冇經大腦諗嘢
然後不停用重複嘅論調去否定人哋嘅睇法同埋價值觀
明明呢樣嘢根本冇一個標準嘅答案或者正確嘅睇法
點解可以用咁肯定嘅諗法去判斷呢樣嘢?
我明白政府或者天下間嘅政權都用盡一切方法鼓勵生育
然後用各種嘅言語或者打壓嘅方式去批判唔想生小朋友嘅人
咁其實上面嗰啲人嘅論調本質上政府財團嗰班嘅人一模一樣
差別在於係你哋冇權力去做
自己完全唔想生小朋友另一半都係
冇諗過竟然有同樣嘅想法嘅人,可以有咁激進嘅睇法
你個人本身無可能性
生唔生仔都係伏

你依父母 做仔真係好慘
咁早有阿茲海默症咁 點溝通
開呢d post 就係為左呃好評

慘在班後生仔信晒,日日上連登 就被洗腦....

「結婚係on9....生仔係on9....
價值觀永遠得一個方向,其他都係on9......」
唔好問憤世仇世連登討論區
仇女,仇家庭,仇窮,仇年青人洗碗洗廁所,仇國
唔好問憤世仇世連登討論區
仇女,仇家庭,仇窮,仇年青人洗碗洗廁所,仇國
樓主咪係呢類人
佢生之前唔知要洗好多錢嘅咩
仲未玩夠咪唔好生住 生完仲話得出呢番話 心智成熟極有限
樓主內文 完全冇提過其他人
冇屌過其他人

搞清楚哦
好似你咁日日開膠post又九唔搭八
就真係唔好生仔累下一代喇
樓主內文 完全冇提過其他人
冇屌過其他人

搞清楚哦
又來東拉西扯講第二樣?
冇人明你呀屌你老尾

學下溝通先出來柒啦
其實仔女大左,咪又係同父母各自生活,一個月可能食一兩次飯,見面都唔多,新年,生日可能會食餐飯聚一聚咁

如果真係要講唔生仔既壞處,可能係老左無人同你睇醫生掛,我聽人講無兒女既老人係病房待遇會差啲,因為唔驚有仔女嘈。

暫時我又諗唔到有啲乜嘢唔生仔嘅其他壞處
想知個仔幾個月點用你幾十萬?
個個月去一次歐洲
估唔到你幾十歲人 都要人教仔咁教

大佬 心「智」唔唔成熟咪撚生

搞到人類劣根性周圍都係
你呢個想法係無可能達成
因為現實上係越窮果班人係生得越多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞