生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
但現實係窮人生得最多,依個世界窮人好難絕種
驫䮾龖龘𤜆牪犇
• 2h

咁都理解唔到?
佢得幾十萬
生唔生都財自唔到㗎嘢
相反有幾千萬甚至幾億
財自咗自然唔怕生亦無樓主嗰啲煩惱

樓主倒果為因鳩噏之嘛
分分鐘呢到討論得最激動個幾個都係得十幾歲毛都未出齊
殘缺無理由check唔到..但係最近d新聞, 果隻天使人症候群係check唔到.
其實都無話滿唔滿足 都係想睇下其他人點睇

客觀啲睇 越文明嘅地方 經濟環境好嘅地方 生育率越低

唔多唔少都睇到個取向

有細路嘅快樂 唔係無嘅人可以感受得到 我覺得哩度有意義

但現今世界 物質越豐富 可以交換嘅 option 越多 而相對細路帶黎嘅快樂 代價係太大

係唔到渠道上 得到滿足感同快樂嘅經歷 係我覺得人生好主要嘅一個意義

但生仔相對個意義好似太細 不過我唔係人地父母 所以想知 上邊答我嗰啲有冇仔女?
冇你啲煩惱=大曬?
而且人哋有錢的確冇你講嗰啲煩惱喎
重唔係大曬?

我擔心好多野架wo
洗咩比錢
無知識嘅睇兩個廣告就自己去生
要供樓都要喇,啱啱生完小朋友個年齡都唔會係full pay咗
計過2個小朋友每個月連埋工人要洗差唔多4皮
加埋供樓又2皮
保險同稅平均都要差唔多1皮
其他自己洗費 家庭雜費 家用未計,固定支出已經7皮
冇錯,路係自己揀嘅,仆街唔好喊
最攪笑話生仔阻佢財自
照佢咁講佢快啲去絕育增加財自機會嘢
我淨係想自然死
無諗過IFC針
最攪笑話生仔阻佢財自
最攪笑話生仔阻佢財自
正解
身家冇8位數字嘅都唔好生
生完出嚟個細路一樣要捱世界點解要咁做
蠢嘅又冇錢養佢成世
醒嘅又冇錢比佢入一流學校同創業
最攪笑話生仔阻佢財自
照佢咁講佢快啲去絕育增加財自機會
應該叫多啲人生仔先啱呀
老左等而家出世啲細路大個仔
交稅黎養我退休
其實呢個年代仲有人被迫生仔架咩
你咪唔好生囉,都無人理你生唔生
若無閒事在心頭,便是人間好時節

如果生左, 就成世都冇呢個境界
如果你真心覺得擔心啲嘢係因為生仔
咁你快啲去絕育囉
自然唔駛再擔心

最攪笑你話有仔攪到你財自唔到
快啲去絕育增加你財自嘅機會
講到本身人生有可能性咁
覺得生完仔人生就玩完,本身都唔方有幾掂
唔生一件事,人廢另一件事
所以咪要努力工作
挨大左就好架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞