生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
認真答你,有啲似玩啲育成遊戲,睇住佢地進步,成長,學到新技能,都係會開心。
你有其它寄托其實係可以專心做返你想做既事,好似李+×當個慈善基金仔咁養咁。
無能力無心養就真係唔好生,辛苦細路又辛苦自己,反正地球都真係太多人。
樓主諗法同我很似
同老婆已決定唔生
將所有錢洗返係自己身上
目標50歲退休嘆世界
生小朋友如賭博
依家啲10後廢到無論
一係躺平一係對住部電話過人世
將生仔兩個字換做任何其他活動都得
打籃球都會攰、有機會受傷
睇書都壞眼傷神、坐得多肌肉退化
有責任感既會做好計劃先生

更加有責任既會唔生
因為覺得自己比唔到最好既佢
同埋世界太亂啦 又打仗又咁多病毒
生女仲驚佢比人搞大肚

最緊要生左都唔知為乜
兩公婆自由自在幾好 雖然唔係搵得多
但冇生仔鍾意去邊就去邊 買乜就買乜

同朋友傾過呢個話題 佢地想生覺得生再先算
其實好唔負責任 到時發生咩事到時再算
可能就係我諗得太長遠先想唔生

利申30中 準備去結紮
Post張漫畫圖玩下膠都冇講d乜咁認真做咩

好啦就算真係認真拎吉克黎講,成個context都唔撚同啦,人地係講出生係世上既意義,係從出生者既角度去諗,呢個post就係從父母角度去諗生唔生仔,吉克既理論講係講個bb出生對bb本人有咩意義兩單野
睇你有無資源

錢同時間 心機 有剩餘 先投入比個仔

自己仲未搞得掂 走去生仔害自己又害個仔

我睇過個同事 住緊劏房 搵萬幾 走去生兩件

佢係斷哂所有慾望 得返食慾
哲學上大把學派都係探討生命既意義, 唔係淨係得虛無主義
真,經歷過就知樓主講得好啱
冇租收/冇息收/冇被動收入 真係唔好亂生
人地財自咗
又真係冇所謂
同埋係女人
公道講,教到佢變仆街仔99%係父母唔識教,依家大把垃圾父母
天生殘障先係打大佬
其實你咁講乜都冇作義
所謂黃金時間
大部份連登仔未又係返工打機上連登鳩叫某某係雞點解自己冇女屌之類
咁又有乜意義
仲有第時唔使旨意佢會睇吓你俾錢你使,你問佢攞家用佢會上連登屌臭你
窮有窮養
尤其係如果原生家庭唔幸福

由細到大都要被佢地所附加你ge期望/壓力所支配

我唔生 一個人開心 夠洗 想做咩就做咩

養仔女經濟上其次 你仲要有養佢幾廿年ge責任

最矛盾係 你養左一件野咁耐 你對佢可能有d期望

但係你又要放心比少d壓力佢自由發展

如果唔係佢會話你點解唔比個快樂童年佢

你生個仔女怨你 你自己怨老豆老母

所以冇能力就不如唔好生 自己開心最緊要.
提一提生咗仔嘅連登仔唔好將個仔想像成理想中嘅自己咁培育
啫係自己細過無得學琴就要佢學琴,自己細過志願係做建築師就逼個仔做建築師
根本越高智慧嘅人就越唔生
剩返啲又蠢又低學歷嘅人生,更加唔識教
未來嘅世界只會越嚟越差,睇吓依家啲00後就知
見過有人話同一條友來
你IG睇女夠見佢哋日日旅行唔使做嘢啦
你估佢哋真係唔使做咩
邊止捱18年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞