生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
佢番遲一陣都會話放唔低兩個小朋友搞唔掂
我唔覺喎
我自己而家食物鏈低層都得,有咩唔得
呢d等食屎生到個仔咁
屌佢香港人嚟?大陸人封建社會先會講呢啲
我正個friend 裡面都兩個係單親家庭長大,其實好普遍
講上司,我老細都生咗5件,所以佢好理解父母心態。老細唔鐘意我哋OT,放工就要我哋走。佢鼓勵我哋陪家人,尤其係細路。所以平時我一收工就衝返屋企攬住個迷你版自己,真係好過癮。我個細路有事要攞假,都係完咗件事第二日返到公司先同老細講請咗假。
講同事,班同事成日都講細路經,好多資源可以share,一問就會有一堆答案,大家一講細路就講唔停。我細路搵學校,都係同事帶路。話細路有事要走先,大家會識自動走位去幫手處理公事。
所以職場文化都有影響嘅,我嘅工作機構就係serve BB仔同細路。serve好啲細路同令父母放心係我嘅工作,不過其實我唔希望有咁多小朋友來幫襯。
真,有呢啲諗法除咗on9 都無其他原因
製造一個更好嘅自己,咁不如真係令自己咪算。

我覺得大部分仲諗住生或者準備生嘅人只係對自己嘅人生無晒幻想無乜具體意義行屍走肉,唯有做呢啲後悔一世嘅決定去令自己活得更有意義掛
你公司係做小朋友服務既,所以自然啲同事都鐘意小朋友先會做
但出面人唔係個個鐘意小朋友(包括已為人父母既)
我身邊既朋友生左果幾個都話,同舊既朋友少左聯絡,反而多左同其他媽媽/阿仔同學既媽媽溝通/playgroup 其他家長
我啲朋友成日俾我睇bb相,小朋友第一次去旅行,幼稚園畢業表演,又帶埋小朋友出黎食飯
我對住其他人既bb都唔覺得得意/好玩,我諗我真係唔特別鐘意小朋友
其實知,只係無能力改變
咁就不如唔好生
困獸鬥咁真係無人會開心
我屋企三姊弟訓同一間房訓到我差唔多大學grad
真係諗反起都想死
其實真係on9
小朋友係一個獨立既個體唔係另一個version既你,唔好將你既期望夾硬放係佢到
父母係要用心同錢去俾小朋友發揮佢既天分
你細個無得學樂器,就要佢學小提琴打鼓
你想有更美好既自己,你咪自己學小提琴囉
啱呀,揀適合自己嘅選擇先活得快樂。
鍾意同能力兩者都要共存先適合生,否則就委屈自己同埋個細路。
清今日唔用karen分身ac?
其實係冇能力先伏啫,
搞唔掂又唔覺得養育子女係樂趣仲生,
就係自己伏自己,自己揀既。
又唔見啲有錢人覺得伏?自己能力不足咪怨天尤人。
人地生一打人生照舊精彩甚至更精彩。
咁就無計
唯有開場演唱會用個仔嚟cap 吓水先
唔好話生小朋友,結左婚果刻開始已經係限制左自己成個人生嘅可能性。
退一億步,極度hypothetically,最好冇人生
個sp 生完小朋友都無哂時間
又開始走樣 因為花哂時間俾小朋友
Elon Musk😂
你講嘅父母戇鳩啫

作為人父,我會提供我細個冇嘅機會,冇嘅資源俾我嘅子女,做唔做,點樣用係佢嘅選擇
中二病去睇下醫生
其實唔係可能 。係一定摧毀,同摧殘自己
其實你依家係出錢出力 。養人哋個老公同老婆😔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞