生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3533 Like 164 Dislike
樓上係講生仔唔生仔係個人選擇,亦係有個人原因.

又係你話要認真討論,到有人講,你就無啦啦講句唔關事既社會成日營造氣氛唔生仔係自私既論點出嚟, 完全都唔係反駁嚟. 退一萬步,而家香港生育率全球最低,新一代基本上已經唔會生,唔知你個論點點樣derive出嚟. 再退一萬步,生唔生係個人選擇,人地無從控制你條撚中出條女,如果你因為所謂氣氛而被迫生,咁你的確唔應該生. 同理人地生仔有佢自己既原因同選擇,有佢地自己既樂趣.
句野唔係講即時財自wo

有幾難明?
如果供緊樓就更加仆街啦,人生已經冇曬意義得返工同陪小朋友
你on99
人地既意義就唔係意義,自己既意義先係意義. 典型偏激連登仔
佢得幾十萬
生唔生都財自唔到㗎嘢
相反有幾千萬甚至幾億
財自咗自然唔怕生亦無樓主嗰啲煩惱
樓主倒果為因鳩噏之嘛
條友白卡仔
你冇睇到佢帶咗啲咩俾你?

哦,原來創意台
你唔撚會明
窮西心態
生多幾個害下佢地試試
點解要曬命曬個仔女。。。
人哋覺幸福又得罪你乜?
同social media你可以唔睇
咁都有得屌?
Bob叔都係
真係有錢都未必一定生
從你篇怨氣文入面完全見唔到你有計劃過
家庭樂其實就係咸魚白菜也好好味
一個成日一齊踢波既fd有左個仔之後潛水
ig分享個仔踢波覺得快樂
係咪快樂得過自己落場踢就真係本人先會知
被迫快樂 唔通120個月走去墮胎咩
同意 所以冇話生唔生 養得掂咪生
同黑人混
樓上係講生仔唔生仔係個人選擇,亦係有個人原因.

咁有咩好討論,都唔駛講道理,一句我想就得
你生之前唔係應該預左架咩?
生仔從來唔係易,講緊唔止金錢上,仲要諗點教
個小朋友係你帶佢黎呢個世界
佢冇得揀但你有
所以幾時都話冇呢個覺悟就咪學人生仔
咁問到底乜都無意義
同子女快樂成長既經歷並唔係金錢可以量化到的
人各有志, 無需要去否定或者去說服持相反意見既人去認同你
明明你講嘅係玩
但用「成個人生嘅可能性」
咩問題先?
adhd 讀寫障礙 好普遍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞