生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
一結婚生仔
你人生就綁死 好多野無得你揀
好有錢另計
意義就係將自己嘅優良傳統延續落去

兩邊都冇家族遺傳病,個樣事事正正,仲有啲錢嘅,生出來嘅仔女都好大機會係優良品種,仲要一世無憂

望住佢哋大,望住佢哋笑,喺度玩,甚至乎係發脾氣個樣,你都會覺得好開心

係會冇咗好多私人時間,但係陪吓佢哋玩都係另外一種樂趣
又真
年齡有返咁上下
出街見到啲乖嘅BB仔就會覺得好得意
然後就會諗不如生返個
周圍朋友都有咁講過
但大家都係理性行先

朋友生仔數目= 0
一堆結咗婚都堅持唔生
做乜撚嘢
所以以前啲貴族成日亂倫 因為除左佢地嗰1%其他人都係賤民
咁事實唔係咪得
咁你又生
咁你咪就係垃圾囉, 駁咩咀?
or吊頸死
其實本身都唔自由自在 除非有公屋
你就想啦18年
當順利U Grad, 有能力自己搬出去住都最少25歲
偏偏連登育兒專家覺得自己好掂
早啲抱孫

冇乜壞嘅
唔知點解好多人都想有細路。
明明扑嘢生仔唔使錢,但好多人走去課金為咗生細路。少則十幾皮,多則幾十皮,甚至夠俾首期,越有錢越想生。仲要受皮肉苦,打七、八針去谷卵,真正貼錢買難受。做IVF顧問醫生不知幾好賺。
連登仔點解釋?
捱都唔係問題,但要面對四大長老先麻煩,又想玩B 湊b湊唔掂,仲會發生好多磨擦
人類就係違反自然既產物,對地球,對生態都係多餘
同意
大家各自做決定,唔洗講一千萬個理由出嚟否定對方
但香港人就係咁 同移唔移民一樣
個個都只係想justify自己做嘅決定
但唔需要踩人地啦
小心一陣見到會入吠你
其實無對錯
連登成日講既 小朋友開心 事實佢地做到 真係開心喎又
所以前提咪要有錢囉 無錢真係搵黎搞
其實見身邊既部分人想有小朋友我都唔係好明

有人話人生更完滿,咁係完滿左啲咩?
有人話有仔送終,死果時有人幫手㩒制,屌咁咪即係養兒防老,仲要唔擔保個仔一定理你

唯一覺得可以生既有一定經濟條件下,個兒女衣食無憂,讀興趣班直資學校,有埋心理準備個仔第時唔番工都得,同埋兩邊都好鍾意小朋友
其實唔係理性去解
好似溝女結婚
正經叫雞 約炮 仲性價比
月月換 日日換 錢又少 0責任
中意咪拍長d 交下心 唔中意又換
好多野 理性解唔到
人是感情動物

但我都係選擇唔生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞