生小朋友真係伏到仆街,將自己成個人生可能性摧毁咗….

800 回覆
3521 Like 163 Dislike
唉,女朋友堅持生,好撚灰
就係特登用啲極端例子嚟證明自己啱
某啲工種少人做
維持唔到運作自然會加福利 人工

地盤 警察就係例子

加到多人做自然就唔會再加人工
去旅行會墜機,去kk園
做乜

講錢係好 係重要 但買唔到開心 舉埋例
變左係我唔開心 乜都搵下位入
一言堂正
事但啦 我唔開心 你開心就好
一生完
個老婆好似咩都睇你唔順眼
一有一群女人就仲死
個個都比說話老公聽

同埋見住自己儲蓄越跌越多
隔離果個又變撚左裝備撚
聽d WhatsApp媽媽group道聽途說
咩都買,咩都買最好
好似搵幾多都唔夠
如果你話 未必買到開心
我會認同你
但你話買唔到開心
我會話你痴撚線

再講
我覆上個回覆嘅意思係
咩風險 咩擔憂 一切都係資源不足
你資源夠自然有充足安排

如果生左仔
支出先係啱啱好就唔好生好過
但生仔呢個行為其實又何來伏?

最伏係自己未準備好而伏到自己
無料就賴啲仔女搞到自己無人生
而家係佢地迫你做老豆老母咩?

然後你就九唔搭八講開唔開心
你先係求其搵位入嗰個

都係個句 對返個topic 回覆啦
識過一個on9, 話生仔係2週目.

但係佢傷心事又未經歷過, 父母健在. 又未試過長期照顧老人幾辛苦.
開心事又冇乜玩過, 旅行去過只有日台韓
1週目都未玩完.

我睇大把人以為自己爆左1週目, 不自量力走去開2週目.
不過我而家睇開左, 只係會笑而不語, 未來社會靠佢地勞動交稅了.
但係有對比先有社會階級

如果冇哂窮人同中產,上流菁英會冇咗優越感

比你有100隻general intelligence 機械人都冇意思
你出發點係在於「符合自然定律」

而我或者其他反生育連登兒子出發點係在於minimize human suffering

唔使講到咁偉大,淨係講自己仔女。
學你講,明知佢出世要俾人勞役,咁仲要生佢出嚟996?

自然定律的確係殘酷,但人既道德同理性可以令我地退後一步諗,究竟我哋係為咗符合自然定律而存在,定為減少人類痛苦存在
我覺得係社會風氣問題

30歲前結婚生仔 呢啲慨念
同要鑽石戒指/擺酒 一樣
都係啲上位者渲染出嚟
宜家呢個觀念已經愈來愈淡
朋友裡面30前結婚既人都無一半
但老實講要早日認清想唔想生
如果想生,30結婚,35前生到係最理想
年紀大不只受孕難,生到有問題小朋友機會又高
更重要既係30打後體力下跌好多
20歲湊仔 30歲 40歲好大分別
嗰時心理學都可以好勁,
點解睇死心理學唔會進步
一早認知自己好討厭小朋友,係絕對唔會想生,亦唔想浪費人生去享受人地口中既天倫之樂

咁搵女朋友時都講明肯定唔會生,你接受到就一齊,唔得就唔好開始,浪費你青春你第時想生就直接講分手搵第個可以

咁好彩依家女朋友都拍左9年又住埋一齊,大家搵錢大家駛,佢又真係唔會生同唔想結婚,大家開心想做乜都ok

之前我老母講到口臭,做到出面想我生,我都無理到

反之我同事極速生完兩件,大果個3歲都話搞唔掂,晚晚唔訓又喊又叫,望住支出又多到on9,真係生仔反面教材話佢辛苦時就話都有開心位

我覺得自己人生應該係要用番係自己同另一半身上,生完就乜都完哂
有冇咁多單親家庭呀?
根本係自由自在,而且旅游地點可以唔使驚行得多,又可以淡季去

仲可以存夠錢早啲退休
same here
早排去重慶玩,都興幸自己無小朋友,因為行到仆街
6月考試季先開心
隔離同事請假陪大仔溫書
我請假年尾睇紅葉

暑假佢個細仔/奶奶幾日打一次黎
唔肯學游水/扭計買野之類
我係隔離聽到都煩
我份工番12點到,同事就日日4點到訓,頂唔緊都要訓,訓就訓到9點,自己又放唔開

佢基本上日日番到黎就成個放負樣,我完全接受唔到既生活
做少少自己野都話無時間,唔番屋企就搞唔掂兩個小畜生

明明又有工人,4大長老又日日輪流過黎睇住番工時間都話搞兩件唔掂

生唔生仔最緊要自己兩公婆去傾好數,唔好為左妥協另一半/外人去,大家兩個成年人諗清諗楚要心甘情願唔係被迫,被迫就苦左成個家庭
Psychology 點發展都敵唔過人類比較本能

動物就係要透過比較先知自己處於食物鏈咩位置

強如黑石 Vanguard班撚樣,有資源冇奴隸都會覺得冇引
但生仔正常都預跟成世
唔係一到18歲就佢死佢賤

一句講晒,唔想負呢個責任咪唔生
孭得起咪去生,幾多個都得
呢個價值觀問題啦,都唔想喺度討論啲咁複雜嘅問題
最簡單,你憑咩覺得自己有權對另一個生命負責成世?你覺唔覺意自己老豆老母仲係你人生嘅pic?
見到office啲同事生左之後冇晒人生
唔敢攞假 話做左人老豆老母啲假要留嚟見家長、學校旅行、陪仔女牙科身體檢查、打風停課又要請假
幼稚園至小學階段係麻煩少少
當然啦 我公司係得一年14日大假 所以佢地就住用

跟住又唔去旅行 問過佢地放暑假 會唔會帶啲仔女去下台灣日本個啲
一句哪有錢 話成家去洗費好金
講真我見到佢地都辛苦
每個月份糧淨係用晒係啲仔女讀書、功課班、學興趣班
呢班同事做admin野 人工最盡都可能係2萬尾
兩公婆可能夾埋一個月搵5萬幾 普遍既香港家庭

反觀 office有幾個40-50歲既同事
結左婚好耐而又冇生小朋友
我見佢地真係好自在 鍾意放假就放假
有個仲話做埋今年啦 搵夠退休
我都有問佢地 會唔會好悶 有冇後悔
一句講「我生就真係後悔!咁困身又燒錢 後生時一定冇得周遊列國!有你都唔會擺低個仔女比人湊十幾廿日啦 !」
我都知有人收工寧願扮ot係公司恰一陣先番去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞