[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
其實seasmoke應該幾有靈性,知道女皇急要人騎自己,自己走去揀rider
無端端走去摑人一把做乜鳩
writer 係咪想表達女主好型 好獨立自主 women empowerment against mansplaining
臨尾無撚端端衝埋去咀真係估佢唔到
心諗做乜鳩
為咗私奔無撚端端殺咗個無辜嘅人嚟燒屍重唔夠壞?

但好明顯套劇 expect 觀眾唔會咁諗
正如唔 expect 觀眾會問 1 dragon 1 rider 一樣
聽官方podcast佢話係衝埋去係Rhaenyra即興
但個kiss係劇本已經有
team 霸氣cersei
絕對好過呢套兩個女主
阿伯done nothing wrong
想打好份工進諫點知比女上司摑
我以為laenor喺書同show都
已死
播早咗一個世紀, 但係我buy
係喎個陣應該未寫rain of castamere
作得好撚求奇隻野就咁自己走去搵條友

話佢老豆知黑黨想搵人騎龍認番個私生子的佢騎龍好過
明明第一季冇咩事
捱多集
最尾climax點都有啲嘢睇掛
Trailer睇下一集海馬王都好似無認到Bastard
搞到Black Team王子嬲嬲豬話如果係人都騎得龍會影響龍家地位
好似尾兩集就黎料

屌你破壞曬我開心星期一
越睇越谷氣
woke撚可恥
愈諗愈多野唔對路

寫到team black最正義又放過Laenor

點知最尾都係要整死Laenor,如果唔係seasmoke咁樣搵new rider就唔make sense, 咁一開始就唔好玩大愛放走Laenor 直接乾脆啲搵個方法整死佢

冇依家咁核突周圍啲人解釋off screen Laenor is dead

我真係唔明點解唔可以寫到both teams 都係仆街等觀眾自己揀,依家夾硬寫到rhaenyra係全世界最善良嘅queen真係好on9
Daemon真係好似瘦版既Gordon Ramsay

第一季已經覺得好悶
諗住睇落去等佢地開始打應該會好睇啲
捱完第二季頭幾集決定棄
兩個女主角優柔寡斷 無決定力 真係同師奶性格無分別 佢地似係眨低女性多過撐女權
勁多野都唔合理
拖到咁慢啲野都係解釋得唔清唔楚
啲woke撚野隔硬加 搞到個劇本唔知做乜鳩 簡直同廣告既存在無分別
完全零計謀 手段 軍事策劃既劇情 下下都咩友情親情世界和平 同高成本既愛回家有咩分別
拖咁多集都仲可以講緊唔想打仗因為覺得有機會可以和平解決…. 佢地覺得另一邊會突然唔知發咩神經良心發現 退位俾返對家上??? 定係到拖得就拖等運到?
如果我係平民 圍城唔俾食物入口等啲人慢慢餓死 不如乾乾脆脆俾條龍燒死好過 仲係到口講唔想傷害無辜
真係弱智無極限
咁gordan ramsay係咪會似targaryen

啱啱睇完aemond late night show 訪問,佢真人好似短頭髮嘅daemon
成季除左raneys同aemond 其他角色都傻仔咁
明明上季好正常的
唔係應該放佢之前討論? 龍咁重要嘅戰力
劇入面知唔知呢個設定先?
應該要知
如果唔係咪可以亂9咁claim人地條龍
aemond helane 呢啲case 又可以寫到細個轉阿女條龍俾aemond

但好明顯編劇班人啲心機放哂係女權左膠,為咗rhaenyra daemon 做好人放棄(唔記得)咗呢個theory. 就連依家off sceeen kill Laenor 都係啲觀眾諗出嚟嘗試解釋

真心左膠搵其他劇玩,本書一直都係racist/sexist 愈痴線愈癲愈上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞