[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
Aemond 幾時係不羈遊俠cls
https://www.reddit.com/r/asoiaf/s/Cwy0AxpAPR
(Spoilers extended) What we know about HOTD Season 2's episode cutback
“maybe feudalism could be based if only it wasn’t so sexist” because every female character is innately a paragon of empathy and peace, and only through their feminine touch could they end the cycle of violence

好撚中
咪森林之子
成個S2垃撚圾到呢
肥佬都已經寫好哂框架,仲可以拍到咁撚垃圾
同一招伏擊玩足兩季、文戲又on99一啲就講嘢講到謎語咁樣,一啲就成個智障咁樣
你想剝離Daemon講其他嘢,但到最後全部1999
用咁高budget拍個S3 trailer
成班人係唔係同LOTR鬥邊個拍得柒

等睇the hedge knight都拍成一嚿屎
S2 真係垃圾到仆街
成個故事有書你跟
都拍到不知所謂
S3 有冇話幾時???
今季啲CG算吧啦
得一場戲,食屎啦
頂冇入嚟幾日
真係俾你講中哂
屌好撚嬲

hbo你老尾冇錢CG拍龍就咪拍dance of dragon
成條主線就係啲龍對打同周圍搵龍去claim

冇錢就搞到aemond發癲燒咗sharp point 變純文字討論

仲要rhaena搵sheepstealer又係on99
拍條女人在野,條女又唔係靚
最重要係龍呢,一日到黑淨係俾個燒黑嘅地jm9

好喇冇錢拍龍
全部文戲拍到一pat屎咁

左膠女權唔係問題,會唔會兩個queen心情混亂就出句聲可以直入對家睡房咁制,唔爭在上埋床啦屌

之後應該要用腦出計仔嘅lady mysaria同alys, 我深信書入面係應該好吸引,但電視拍到兩條友無所事事,但佢地一有任務就開哂cheat mode 咩都可以做到

黑人呢下又係九唔搭八,你要多種族裔唔係問題,但幾年前拍咗套十個season嘅後代明明冇黑人,咁一開頭又係要講到吖兩套劇唔關事咁

轉過頭你又玩返winter is coming, 出返哂dany同三隻蛋係咪癲撚咗呀

好撚失望,浪費咗班演員同個故事

btw team green 三兄妹同老母繼續交到戲
我覺得helena比起rhaenyra更加做到嗰種無奈嘅眼神,有少少s1e1 GOT dany 個feel, 爭啲以為aemond 要捉佢女女女
想統計返
海蛇整船個景重複左幾多次
總計時長有幾耐
由第一集整到最後一集
拉布拉得咁肉酸
Ching都唔係好識睇劇
弱化咗嘅blood and cheese正過龍戰&馴龍都講得出口
咁血與火個框架同改編到做電視劇嘅劇本距離仲好遠
戴蒙條線好明顯想講佢由想反女王轉為支持
西蒙係睇到個大臣想撩戴蒙造反先聯絡女王
Hotd 主要係個結構好有問題(部份係因為比HBO夾硬cut 兩集)
Dunk and Egg 如果玩返adventure of the week 咁集集一個小故事其實可以
臨尾嘅作用係要令觀眾期待下一季
一個男人樣,一個靚女,都叫有幾分似
但女王真心要團結7國抗夜鬼喎
係呀,但可唔可以講吓佢成季發嘅夢,同呢集嘅轉變有咩關連
就係條女同佢講好啦你發夠夢喇,大個仔可以去摸棵樹發個預言夢喇
wtf?就係咁?

係人都知今集佢轉做支持女王啦,但套嘢storytelling嘅能力低到喊
咁佢咁忠心而且有方法暗中聯絡女王
點解一早唔聯絡搞到dragonstone嗰邊因為唔知daemon搞乜慌咗成季?
同埋daemon已經咀炮咗成季話自己要做king,要報串就早啦下嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞