[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
聽住先啦
grrm係寫好多外傳前傳嘅
死都唔寫埋正傳啫
而家 8 集已經好撚拖戲
原先 10 集係咪會再發多2集夢 整多2集船?
睇新聞華納好似蝕錢到hihi
呢套野燒錢到
你地知唔知hbo整咗成個下水道去拍第一集 blood & cheese果場戲 好大機會下季冇咁多筆直
仲有大把嘢可以拍啦
拍個GOT前傳,講mad king時代又得
Blackfyre又得
甚至連Targaryen同Dorne祖先N年前喺東邊大陸啲恩怨到征服Westeros都得
咁我又重覆講句, 阿伯其實唔係唔可以寫完正傳
我都覺佢係擔心寫得唔好辜負讀者食老本懶撚鳩寫落去
其實只需要粗暴寫完主線就得
所以恕我老土咁講, 人哋金庸, 都作咗古幾年, 人哋完哂故仔之餘有時間去修改結局同人設, 呢一點阿伯真係呢世都做唔到, 佢埋到尾已經好好, 唔好搞到瑞典千禧小說咁要有後人續筆咁
用咁多錢整下水道但場戲拍成咁
有埋成個出水system 佢地好proud of架
仲有red keep個前庭連落去kingslanding大街
你會發現好多場戲都係果度發生
Golden Empire 都有?
好似作左本世界觀咁嘅史書
提過東方有個中國咁嘅地方, 夾埋可能得一兩段甚至幾行咋喎
話有三個國家三分天下
又話有騎馬遊牧民族, 北伐打左場大仗
實際上就係改左啲人名朝代名國號就算
整集偽紀錄片都有難度啦
咁好笑, 我一早覺得Yi Ti係影射中國
仲有造船景呢
個啲好心就CG/Ai 算啦

留番啲budget嚟拍打仗
啲角色咁崩壞都係同縮水無關所以無藉口
但如果佢齊十集,Finale畀我睇返
海戰

我未必會失望到絕望
依家咁樣完S2真係CLS
好似話馬田打過暗榮三國志好鍾意呂布
所以Yi Ti有個Lo Bu嘅皇帝
呂布in a way都係個弒君者
20m 一集,八集total ~160m
慳錢唔一定悶
個budget唔應該係咁既質素..
好多都係空有世界觀
幾段歷史咁
冇故事情節

至於點解咁多 project
我估係肥佬根本唔知點收尾
winds of winter 只會一直拖
不停搞 side project 塞住讀者把口
順便搵大錢
我賭肥佬係唔會再出正傳
對上本書已經 13年 要寫一早寫咗
希望我估錯
反而咁大個故事唔出隻game
整到文明系列或者xcom咁已經正到爆
或者出個total war都好
唯一可能就係馬田同出版商都知WoW寫得差
或者至少會好controversial
怕太冒險會令好多讀者棄追
所以拖得幾耐得幾耐
餵讀者食side project搵真銀
WoW就拖到自己入棺材都唔出
死後先出就可以賴係出版社夾硬出未完成作品
咁就算點爛尾都好,都無人會入佢數
西方富奸
Lo Bu佢都幾潮
又法環又三國志
成功勸退屋企人唔睇齣劇
GOT 第八季個編劇垃鳩圾到 咁撚重要竟然咁撚樣吉撚死屌
想尋求出處邊度睇到係巫術加抗火屬性?

巫術係估 書無直接講
屌細力啲thx

劇Daenerys生完龍之後 兩次比火燒都冇事 所以應該係屬性
書Daenerys淨係燒過一次 唔知係咪只係一次性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞