[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
今集得兩幕好睇
Oscar 鞏固自己權力同時教訓daemon

Aemond衝樓梯上馬
其實都冇乜位比班友企
第一個比條龍燒到仆街 啲人應該走都走唔切
班守衞都收咗命令唔比佢哋走 預咗至少一大半死
再講Vermithor咁火爆都唔會逐個逐個試
試試吓唔順氣隨時好似Seasmoke飛走or燒埋Rhaenyra

諗翻其實燒晒啲私生子一嚟揾到龍騎士
二嚟第時Jace上位少咗其他私生子claim
原著中冇咩幾個主要角色有治國能力,Rhaenyra 完全係廢嘅,但反而河間地一堆少主最撚威
舊時GOT一堆靚女
依家HOD得Helaena同Alicent叫養眼
Sorry 除左Jace
Rhaenyra???
係囉,人傳人,係個酒館度大大聲講,傳到我樓下個聾婆都知,但班kingsguard竟然乜風都收唔到
咁龍都有唔同性格既
佢鐘意你咪俾你騎
俾著你,你見前面條友俾人bbq/咬甩頭完,你仲會唔會排隊行上去做下一個
rhaenyra年青既時候係riverlands既表現先吸引到大部分領主加入the blacks
前半段一係就難產一係就死左個仔,其實真係爆大獲已經係統治kingslanding出事。不過主因係開戰後kingslanding根本就係負資產
其實我覺得啲編劇要作到Rhaenyra 兩公婆係原著完全冇野做嘅位叫擠啲角色成長出黎都幾撚難
冇嘢做都要夾硬拍咁多集
喺有睇原著嘅角度呢一季係拖戲定係必要
同女一樣
有d人就係鐘意酒鬼賭徒渣男吹水佬mk仔
都唔會揀連登毒撚
封城都只係封左一集
白袍做錯野又有處罰
但其實後面啲野搬前鋪墊又未必夠
有冇人知Rhaena條綫係做緊乜,上集話發現左條野生龍,今集出城又偷偷地去左上集發現龍個地方,係想去馴龍定點?host佢果個女領主又隱瞞果條龍ge存在,又好似另有陰謀咁其實係搞緊乜
其實可以快少少嘅
不過呢幾集隱隱約約都埋咗好多伏線
後兩季啲主要plot points都浮現緊 如果繼續跟書嘅話應該幾精彩
佢一路都想有自己嘅龍去作戰
而家就係想去馴服野生龍偷羊賊

啊..小姐點解人做皇后你做皇后
你啲手下可以劈炮走人cls政府工都冇咁自由
同埋有咩理由一句valyrian都唔教人就要人上龍
thanks,咁點解個女領主要瞞住佢唔話佢知領地比龍搔擾,同點解咁奸咁
個班係出佢糧但唔係打佢工,神職人員黎,侍奉神(龍),應該係個龍穴係邊就幫邊個
但佢一句都冇聲出
"戰爭時期係需要非常手段"咁都冇
同埋佢事前唔係應該要咨詢下佢地意見?
crtl + a
右click kingslanding
係,所以搞到冇人幫,自己受返

我覺得on9個位係點解果d私生子女唔係一個一個咁入去,成堆入去一噴火至少都死幾件,可能本身啱果d都整死埋,d龍又唔係一下就搵倒個主人
一黎協議要有一條龍守谷地 但黎到得BB龍 本身已經不爽
二黎偷羊賊係野生龍 係難馴服嘅龍 (好似係從未有過騎手)
谷地領主同佢地關係其實唔差 係個樣西啲姐
我估計條女馴服成功後 令到谷地答應出兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞