[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
seasmoke會接受new rider咁姐係laenor已經死左?
咁一開始點解要改編到佢有得走佬令人有期待會回歸救team black?
定純粹要美化team black心地無咁壞
純粹改篇改到自相矛盾都唔發現咋呱
White Worm aka the queen rider
除非佢拍返Laenor出意外死咗
否則根本就係食書 一條龍只得一個龍騎士 呢個設定

好憎佢係咁美化黑黨
醜化綠黨
明明根本兩邊都仆街

美化Team black 都算
仲要拍到team black 個個弱智咁款
明明佢拍Milly Alacock 做嘅Rhaenyra 都好好睇睇
真係似Realm’s delight
阿女果邊話野生龍就係addam騎果條?

完全冇伏線
是但街邊執件咁
應該唔係
仲有啲未知龍
我睇網上有條龍專食龍
我決定resume番睇書
幾好,呢季越睇越覺得仲差過S7S8
d伏線越鋪越多,第2季16集都唔掂
今集有條友拉住Alicent俾人斬左隻手落黎
會唔會係之後係Kings landing 煽動殺龍條單手佬
專食龍係cannibal
阿女應該係騎sheepstealer
因為ep6有隻羊燒到變黑
隻手個shot hold咗幾秒都諗緊係咪佢
仲要喺教堂外面出現

HBO 設計都懶?
咁似嘅
如果阿女騎偷羊 咁咪會同daemon一齊
父女啪啪啪 出得街?
書同劇可以當兩個設定
但其實頭兩季GOT都係傾計多,只不過人地寫得好
公道講書大多數都係話佢地係父女情
類似TLOU Joel咁掛
只不過rhaenyra黑化咗當咗佢哋有路
GOT d人拍到好型好醒,呢套d人拍到好廢咁
但都唔明點解要cut,為左比Rhaena有啲野做?
感覺上
GOT s1-2 政治上冇 HOTD 咁仔細
但係多啲一語驚人嘅金句 同轉折
HOTD啲對白相對上都好直接同平庸
同埋Black真係寫太多Rhaenyra 太重複
GOT規模大過HOTD好多
通常一條線慢少少 另一條線就開始做嘢咁交替
但係HOTD得一條主線 所以慢嗰陣真係好顯眼

另外就係GOT啲角色好決斷 好有氣勢
但係HOTD啲角色呢兩集暫時都喺度猶疑緊
尤其係Black嗰邊

不過講真GOT一季cover一本書40萬字
HOTD成套cover 半本10萬字
冇得copy GRRM啲對白係差咁啲
係咪再次證明蛇齋糭餅係籠絡人心嘅好方法
deamon 不停發夢究竟係想表達咩
有無人有頭緒
證明佢淨係識逃避問題?
成日見翻阿哥嘅畫面又唔講多啲究竟想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞